Skip til primært indhold

Sprungbrett Tysk

Projektets parter ønsker at fremme interessen for og kompetencerne inden for tysk sprog og kultur blandt hhx og htx-eleverne samt grundskoleelever. Dette skal ske ved at udvikle en sprogstrategi, innovative undervisningsformer, autentiske sprogmøder bl.a. i et samarbejde over grænsen, efteruddannelse af lærere og et samarbejde med de lokale erhvervsliv i hhv. Svendborg og Kiel.

Projektet forventer derigennem at gøre undervisningen mere relevant og motiverende for eleverne, idet tyskundervisningen i højere grad giver eleverne et indblik i de muligheder som gode tyskkompetencer giver i deres fremtidige uddannelse og karriere. 

Projektets indsats og hovedaktiviteter

Rammen om projektet er udarbejdelsen af en sprogstrategi for Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier, som skal være erhvervsrettet og sikre, at eleverne forstår værdien af gode tyskkompetencer i deres fremtidige erhvervskarriere. Fx gennem besøg på relevante erhvervsvirksomheder i Danmark og Tyskland.

Herunder skal undervisningen i tyskfaget gøres mere motiverende ved at udvikle og afprøve innovative undervisningsmetoder og autentiske sprogmøder (situationer, hvor eleverne skal bruge tysk i sammenhænge, som kan opleves i virkeligheden). De innovative metoder kan bl.a. være simulation af autentiske sprogmøder via fx virtual reality og AI. Samarbejdet med RBZ Kiel skal bidrage til de autentiske sprogmøder gennem elevudveksling på tværs af grænsen for på den måde at bidrage til etableringen af nye autentiske møder med det tyske sprog for de danske elever. 

Derudover vil projektet styrke og udvide det netværk, som allerede eksisterer mellem de fire økonomiske parter i projektet med henblik på at skabe en sammenhængende indsats, som fremmer tysksproglige og kulturelle kompetencer på tværs af uddannelsesniveauer, fra grundskole, over gymnasium og til de videregående uddannelser. Herunder arbejde med sprogambassadører (brobygning), som er gymnasieelever, der underviser i grundskolen, for derigennem at skærpe grundskoleelevernes viden om tysk kultur og sprog. 

Projektet vil sidst give mulighed for et kompetenceløft, hvor alle tysklærere vil blive klædt på til at kunne anvende de nye metoder og bidrage til opbygningen af sprogstrategien. 

Forventede resultater:

  • Andelen af elever, der vælger tysk på B-niveau forventes at stige med mindst 10 procentpoint og andelen, der vælger at løfte tysk fra B- til A-niveau forventes at stige med 5 procentpoint 
  • 85 % af de deltagende elever oplever, at de er blevet mere motiverede for at lære tysk og ser sproget som en relevant kompetence for deres fremtid 
  • 90 % af eleverne oplever, at de har fået en bedre forståelse af tysk kultur og samfundsforhold gennem projektets aktiviteter
  • 80 % af de involverede tysklærere forventes at have gennemført efteruddannelse, der øger deres kompetencer inden for innovative undervisningsmetoder og tysk ungdomskultur

Parter

Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier

Rantzausminde Skole

RBZ Wirtschaft, Kiel

Center for Gymnasie- og Erhvervsuddannelsesforskning, Syddansk Universitet

Periode og tilsagn 

Projektet gennemføres i perioden 1. august 2025 til 1. august 2027 og fik den 28. april 2025 tilsagn fra regionsrådet om støtte på 1.142.145 kr.

Kontakt

Linda Buhl Petersen

Udviklingskonsulent

Uddannelse og mobilitet


+45 23483140
APPFWU01V