Skip til primært indhold

Anerkend dit barns hovedpine og få barnet i seng i ordentlig tid

Mange børn med hovedpine får alt for lidt søvn. Og så er det vigtigt, at de mødes med anerkendelse og ikke, at de bare skal tage sig sammen og drikke et glas vand, siger læge Nina Szomlaiski.

Nina Szomlaiski har i årevis arbejdet med netop børn, unge og hovedpine og har som den indtil videre eneste børnelæge i landet en master i hovedpinesygdomme. Hun er læge på Børne- og Ungeafdelingen på Sygehus Lillebælt Kolding, og det er hendes erfaring, at rigtig mange børn og unge kan komme af med hovedpinen, hvis de følger nogle simple råd.

Et af de vigtigste er noget så enkelt som at få noget mere søvn.

- Generelt sover vi meget mindre i dag, end vi gjorde for 30 år siden, og vi lever i en verden, hvor man skal være på og forholde sig til ting hele tiden. Det er i virkeligheden ikke særlig sundt, for vores hjerner er ikke fulgt med den teknologiske udvikling, og vi mennesker har et rigtig stort søvnbehov, konstaterer Nina Szomlaiski.

Hold sengetiden i weekenden

Når hun møder børn og unge med hovedpine, viser det sig ofte, at børnene slet ikke sover nok.

- Det kan være, at børnene sover rigtig fint i hverdagene. Det er der mange forældre, som er gode til at sørge for. Men så skrider det i weekenderne, og det betyder, at børnene starter hverdagene med et stort søvnunderskud, og det kan sagtens give dem hovedpine, siger Nina Szomlaiski.

Hun oplever ofte, at børnene kommer af med hovedpinen, når forældrene får børnene til at gå i seng samme tid både hverdage og weekender. Som hun siger, er søvn et middel uden bivirkninger og med rigtig mange gavnlige effekter som bedre hukommelse og koncentrationsevne samt mindre irritabilitet.

De svære teenagere

Som regel er det ikke så svært at få mindre børn til at gå i seng på bestemte tidspunkter. Det bliver straks mere kompliceret, når vi taler om teenagere.

- Jeg plejer at sige til teenagere: ”Dine forældre bliver mindre irriterende, når du får din nattesøvn,” siger Nina Szomlaiski med smil i stemmen.

For det er lidt specielt med teenagere og søvn. Nina Szomlaiski forklarer, at der hos teenagere sker nogle forrykninger i hjernen, som betyder, at de har svært ved at overgive sig til søvnen. De har så til gengæld brug for at sove længere om morgenen, og det er skolesystemet ikke gearet til.

- Når jeg sidder med en teenager med hovedpine, kan jeg få at vide, at han eller hun går op på værelset kl. 21. Men måske sover han eller hun først omkring midnat og har stirret på mobilen. Det er ikke godt, for vi ved, at unge helt op til 24-årsalderen har behov for mellem 8 og 11 timers søvn.

Anerkend din teenager

Det er vigtigt, at man som forælder tager ”kampen” om søvnen med sine teenagere på den rigtige måde. Nina Szomlaiski har gode erfaringer med at tage små skridt. Så hun foreslår, at man bliver enig med sin teenager om, at han eller hun går i seng en halv time tidligere. Så oplever teenageren måske mindre hovedpine og er selv motiveret til at gå endnu en halv time tidligere i seng. Det er også ok med en halv times lur om eftermiddagen. Men ikke mere, for så bliver det for svært at falde i søvn om aftenen.

Nina Szomlaiski oplever ofte, at teenagere ikke synes, at de bliver taget alvorligt, når de siger, at de har hovedpine. Så hun pointerer, at det er vigtigt at anerkende de unges hovedpine.

- Ingen har hovedpine, fordi de synes, det er fedt eller rart. Det er altid tegn på, at der er et eller andet, der ikke er styr på. Som forælder skal du være anerkendende og prøve nogle ting af. Er det mangel på søvn, for meget pres, for meget skærm? Kan der skrues på den unges hverdag? Nogle mærker også deres krop mere end andre. Og manglende søvn er heller ikke altid årsag til hovedpine. Er der fx tale om migræne, er der gode muligheder for at få hjælp medicinsk, siger Nina Szomlaiski.

Inden et barn eller en ung bliver henvist til sygehuset med hovedpine, skal der været taget hånd om livsstilsfaktorerne som søvn, mad og drikke, skærm osv., understreger Nina Szomlaiski.

Nina Szomlaiski er læge på Børne- og Ungeafdelingen på Sygehus Lillebælt i Kolding. Hun har specialiseret sig i hovedpinesygdomme hos børn.

APPFWU01V