Skip til primært indhold

Vitaminer og mineraler sørger for, at vores kroppe fungerer

Vitaminer og mineraler er kroppens byggesten, og de er essentielle for alle kroppens funktioner. Klinisk diætist Merete Espensen guider dig i denne udgave af nyhedsbrevet til vigtig viden om blandt andet kosttilskud.

Vitaminer og mineraler er små mikronæringsstoffer, som er uundværlige for vores krop og indgår i alle kroppens funktioner. Hvis man ikke får de rigtige stoffer, så fungerer kroppen ikke optimalt. Det kan påvirke vores energiniveau, hjerte, muskler, knogler, hjerne og immunforsvar.

- Vitaminer og mineraler er de små byggesten, der sørger for, at vores krop fungerer. De gør, at vi kan optage energi fra den mad, vi spiser. De sørger også for, at vi forbrænder kulhydrater, proteiner og fedt, forklarer Merete Espensen, som er klinisk diætist på Diætist Ambulatoriet på Esbjerg Sygehus.

Skørbug og McDonald’s-diæt

I yderste konsekvens er det dødeligt, hvis man ikke får de vitaminer og mineraler, som kroppen er afhængig af. De fleste har nok hørt om skørbug, som folk led af i gamle dage, fordi de ikke fik nok C-vitamin. Det medførte hud- og slimhindeblødninger, appetitløshed, vægttab og træthed.

- Det er yderst sjældent, at vi møder nogen, som har mangelsygdomme. Når vi kigger på, hvad danskerne spiser i dag, så er vi langt hen ad vejen dækket ind gennem kosten i Danmark. Men hvis man spiser meget ensidigt – ikke spiser frugt og grønt og aldrig spiser fisk – så vil man komme til at mangle vigtige vitaminer og mineraler, understreger Merete Espensen.

Hun nævner den dokumentar, der for 10 år siden demonstrerede, hvor syg kroppen bliver, hvis den kun får usund, fed mad som burger, pomfritter og sodavand. I dokumentaren spiser dokumentaristen udelukkende McDonald’s-mad i en måned. 

Vitamin- og mineralmæssigt kan man godt klare sig på sådan en kost i en periode. Men gennem længere tid vil det give risiko for mangelsygdomme. Dokumentaristen blev da også syg. Hans blodsukker og kolesteroltal steg.

Det er selvfølgelig helt ovre i den ekstreme ende af skalaen.

Vitaminpiller kan ikke erstatte en varieret kost

Mange danskere er vokset op med, at en daglig vitaminpille var en naturlig del af dagligdagen. Men det er faktisk ikke noget, som sundhedsmyndighederne anbefaler. Alt det sundhed, vi får gennem maden, for eksempel i frugt og grønt, kan vi ikke proppe ned i en pille.

- Man kan ikke bevise, at det virker, og det kan påvirke vores incitament til at spise sundt og varieret. En vitaminpille vil aldrig kunne erstatte de næringsstoffer, som vi får gennem kosten. Det vigtigste er, at vi ikke skal tage tilskud, medmindre vi ved, at vi mangler noget, for det kan aldrig erstatte en sund kost, understreger Merete Espensen.

Der er dog særlige tilstande, f.eks. hos folk der er opereret i deres mave eller tarm eller småtspisende ældre, at diætisten anbefaler at man tager en multivitaminpille.

Hvis du følger de officielle kostråd, får du de vitaminer og mineraler du har brug for.

Damp og kog de grove grøntsager og prop dem i gryderetten

Hvis du spiser sundt og varieret, så er du dækket godt ind i forhold til at få nok vitaminer og mineraler. Følg de officielle kostråd: Fuldkornsprodukter, magre mælkeprodukter, magert kød og sørg for at få fisk flere gange om ugen. Det røde kød kan erstattes af bælgfrugter, så man får proteiner fra planteriget, som er godt for både kroppen og for miljøet.

- Alt frugt og grønt er godt for os, men mange synes, det er svært at få spist nok rå grøntsager. Salat, agurk og tomat indeholder også meget vand. Derfor er det en rigtig god vane at putte mange af de grove grøntsager – kål, gulerødder, pastinak og rødbede – i maden. Damp og kog dem i så lidt vand som muligt, så vitaminerne ikke bliver kogt ud, eller prop dem i en gryderet eller wok, lyder det gode råd fra klinisk diætist Merete Espensen.

Derfor er der jod i saltet

I Danmark er vi meget restriktive i forhold til berigede fødevarer. Og danskerne spiser langt hen af vejen fornuftigt. Men for 25 år siden besluttede myndighederne at tilsætte jod til husholdningssalt.

- Man så en forøget forekomst af struma – forstørret skjoldbruskkirtel – så myndighederne besluttede at tilsætte jod til salt. Alle spiser salt, men ingen spiser for meget, så det er et smart sted at tilsætte det, fortæller Merete Espensen.

Kunne du lide, hvad du læste her, så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om sundhed direkte i din indbakke:

APPFWU02V