Skip til primært indhold

Blå blink og frivillige hænder

Når du ringer 112, står Region Syddanmarks akutberedskab klar til at hjælpe dig eller den, der er kommet til skade. Det kan være ambulancen, akutlægebil, akutbil eller akutlægehelikopteren, som kommer dig til hjælp. De står klar 24/7 for at sikre, at alle borgerne i regionen med alvorlig akut opstået sygdom eller skade hurtigt får den rette hjælp.

Når du ringer 112, er det selvfølgelig, fordi du har brug for hjælp. Men det er også vigtigt, at du får den rette hjælp.

Den første, du kommer til at tale med, når du ringer 112, er en medarbejder fra politiets alarmcentral. Hvis din henvendelse drejer sig om sygdom eller ulykker, vil du blive stillet om til en sundhedsfaglig visitator på regionens AMK-vagtcentral, der hjælper dig med at starte en eventuel behandling, indtil hjælpen når frem.

Frivillige kræfter

Ud over de ambulancereddere, paramedicinere og læger, der kommer dig til hjælp med ambulancen eller lægebilen, er der også en stor gruppe af frivillige kræfter i Region Syddanmark, der står klar til at hjælpe i akutte situationer.

Region Syddanmark råder nemlig også over 18.000 hjerteløbere og 500 akuthjælpere, som også er med til at redde liv rundt om i regionen.

Hjerteløberne bliver kaldt ud via en app og hjælper kun til ved hjertestop, indtil det professionelle beredskab ankommer og kan tage over.

Læs mere om regionens hjerteløberordning og mød Hanne, der er hjerteløber

Akuthjælperne, som er organiseret i 24 grupper på tværs af regionen, bliver kaldt ud via deres telefon, når der er sket hændelser i deres nærområde, der er så alvorlige, at ambulancerne kører med blink og sirene. De bliver kun kaldt ud, hvis de kan komme hurtigere frem end det professionelle beredskab. De hændelser, som akuthjælperne kommer ud til, kan have meget forskellig karakter. Derfor er det også et krav, at akuthjælperne hvert år skal have et 8 timers førstehjælpskursus.

Læs mere om akuthjælperne på regionens hjemmeside.

APPFWU02V