Skip til primært indhold

Julie fik senfølger – hun troede, hun var ved at få en depression

Det tog ni måneder, før Julie Olesen var helt ovre sine senfølger efter at have haft COVID-19. Hun slæbte sig hjem fra arbejde og tænkte kun på at sove. Efter flere undersøgelser hos egen læge blev hun henvist til en klinik for senfølger og fik hjælp til at skrue ned for blusset.

Julie Olesen fik senfølger efter coronaforløb

Da Julie Olesen blev testet positiv for corona 1. september 2020, kom det helt bag hende, fordi hun ikke havde nogen symptomer. De første par dage, hvor hun havde isoleret sig i soveværelset, var meget lange og kedelige.

- Men så kom det bragende! Jeg var helt vildt træt, havde hovedpine og feber og sov 16-17 timer i døgnet. Når jeg gik ned ad trappen, blev jeg helt vildt forpustet. På 4.-5. dagen mistede jeg både smags- og lugtesans. Det er noget af det mest surrealistiske, jeg nogensinde har prøvet, fortæller Julie Olesen, som er 49 år.

Kort lunte og koncentrationsbesvær

Efter 14 dages sygdom og to symptomfrie døgn tog Julie på arbejde igen. Hun er sygeplejerske på børneafdelingen på Odense Universitetshospital med 14 års erfaring.

- Jeg tænkte, at jeg jo bare skulle i gang og arbejde mig op til at kunne det samme som før. Men min lunte var kort – der skulle ikke ret meget til, så blev jeg irriteret på mine kolleger, og jeg havde svært ved at overskue, hvad jeg skulle, selvom det er et arbejde, jeg har haft i mange år. Jeg havde stadigvæk hovedpine, og det blev faktisk ved i et halvt år, fortæller Julie Olesen.

I den periode gik hun på arbejde, slæbte sig hjem og gik i seng efter aftensmaden. Helt udmattet.

Tænkte kun på at sove

På et tidspunkt tog Julie til læge, fordi hun tænkte, at der måtte være noget galt med hende. Hun havde på intet tidspunkt forestillet sig, at det kunne være senfølger efter COVID-19. Lægen tog adskillige blodprøver, som intet viste, og Julie fik sågar en MR-scanning på grund af de vedblivende hovedpiner. Den viste heller ikke noget. Så henviste lægen hende til senfølgeklinikken på Odense Universitetshospital.

- Da jeg sad ovre hos lægen på senfølgeklinikken, og hun sagde nogle af de ting, som jeg selv havde mærket, der begyndte jeg at græde, fordi jeg var begyndt at tænke ”der er noget galt med mig – gad vide, om jeg er ved at få en depression”, fortæller Julie.

- Jeg havde det bare ikke godt og kunne ikke finde ud af, hvorfor jeg ikke engang kunne købe ind eller vaske tøj. Jeg tænkte kun på at sove.

Det tog ni måneder for Julie at komme sig helt

Julie blev ved med at sige til sig selv, at hun skulle tage sig sammen. Jo mere hun gjorde det, jo mere udmattet blev hun. Efter besøget på senfølgeklinikken fik hun en aftale med sin leder om at gå en time tidligere hjem hver dag.

- Hun kunne se på mit ansigtsudtryk, hvor udmattet jeg var. Jeg er meget taknemmelig for, at jeg fik hjælp til at bruge den mængde energi, jeg havde, rigtigt, siger Julie.

Det tog ni måneder, før Julie Olesen var tilbage til sit gamle jeg og igen havde energi og overskud til både at passe sit arbejde, de daglige gøremål og gå i træningscenter, ud med venner eller i biografen.

Fakta om senfølge-forløb

Patienter, der har været indlagt på sygehus med COVID-19, bliver som udgangspunkt fulgt af det sygehus, de bliver udskrevet fra. Og herfra vil man blive henvist til en senfølgeklinik, hvis der er brug for det.

Patienter med COVID-19, der ikke har været indlagt på sygehus, men oplever symptomer på senfølger efter COVID-19, vil som udgangspunkt blive udredt og behandlet hos den praktiserende læge.

Hvis der er tale om komplekse og langvarige forløb, der kræver specialiseret viden, vil patienten blive henvist til senfølgeklinik.

I Region Syddanmark er der senfølgeklinikker på Odense Universitetshospital og på Kolding Sygehus.

APPFWU01V