Skip til primært indhold

Lægens guide til vinterens sygdomme

Her giver praktiserende læge Morten Svenning Nielsen en guide til de mest almindelige efterår- og vintersygdomme, og hvad du kan gøre, hvis du bliver syg.

Praktiserende læge Morten Svenning Nielsen giver gode råd til, hvordan du bedst kommer gennem vinterens virussygdomme.

”Kold lungebetændelse” – mycoplasma pneumoniea

En kold lungebetændelse er en ufarlig tilstand, som først bliver farlig, når den er varm. Altså hvis du får feber.

Det giver typisk langvarig tør hoste, men er ikke noget, man typisk behandler. Det går over af sig selv, men kan være meget irriterende. Især når man lægger sig ned for at sove.

Det handler om at drikke rigeligt, for så er det nemmere at hoste sekret løst.

Spis og drik – vores immunsystem er bygget til at klare det her, og det skal det nok gøre.

Øjenbetændelse

Øjebetændelse skyldes rigtig ofte virus.

Hvis man har snotnæse og får irritation i øjnene, er det som regel en virustilstand.

Den type øjenbetændelse, som er bakteriel, er ofte kun i ét øje, og så vil det hvide i øjet være rødt.

Hvis man ikke har smerter, feber eller synsnedsættelse, så kan man sagtens rense med saltvandsampuller fra apoteket i nogle dage.

Halsbetændelse

Almindelig ondt i halsen er ofte ikke en bakteriel halsbetændelse. Derfor vil lægen typisk først pode dig for bakteriel halsbetændelse, hvis du har feber over 38,5 grader, hævede mandler/kirtler på halsen, og du ikke hoster eller er snottet.

Bihulebetændelse

De typiske symptomer på bihulebetændelse ligner forkølelse, som efterhånden bliver ledsaget af hovedpine og trykken i ansigtet – typisk omkring øjnene og overkæben, og grøn/gul snot. Symptomerne bliver ofte værre, når man bøjer sig.

Den vigtigste behandling de første 7-10 dage er smertestillende piller som paracetamol og næsespray, da symptomerne skyldes øget tryk i bihulerne på grund af sekret, og infektionen skyldes oftest virus.

Nogen patienter oplever lindring ved skylning af næsen med et næsehorn. eller en speciel plastikskylleflaske fra apoteket. Det kan også være en fordel at gøre det forebyggende, når du bliver forkølet.

Det gælder ved alle infektionssygdomme, at god håndhygiejne ikke kan understreges nok. Nys i ærmet, vask hænder ofte og brug håndsprit.

 

APPFWU01V