Skip til primært indhold

Gode råd uden løftet pegefinger

Halvdelen af de kvinder, der får konstateret graviditetsdiabetes, udvikler type 2-diabetes inden for 5-10 år. I projektet ”Face-it” hjælper sundhedsplejersker nybagte familier med at mindske risikoen for type 2-diabetes ved at rådgive dem om sundere livsstil i det første år af barnets liv.

Lisa står i forgrunden, imens hendes mand og søn leger på en rutsjebane i baggrunden.

Lise Knoll udviklede graviditetsdiabetes, da hun ventede Theo. Lise og hendes kæreste Peter Ellekær takkede ja til ekstra støtte og vejledning til at forebygge, at deres lille familie udvikler type 2-diabetes.

En nyfødt baby, meget lidt søvn og en helt ny hverdag. Det er i sig selv en stor omvæltning for alle nybagte forældre. Men for Lise Knoll og Peter Ellekær fra Odense var der en ekstra udfordring, de skulle forholde sig til, da de blev forældre til Theo for godt 15 måneder siden.

Da Lise var 28 uger henne i sin graviditet, fik hun nemlig konstateret graviditetsdiabetes. Det betyder, at hun og familien er i risikogruppen for at udvikle type 2-diabetes på længere sigt. Selvom hun havde haft på fornemmelsen, at der var noget galt, fordi der helt fra første lægebesøg var forhøjet sukker i hendes urin, blev hun alligevel meget bekymret, da hun fik den endelige diagnose efter en glukosetest:

- Jeg blev virkelig ked af det og bange. Jeg vidste ikke, hvad det ville betyde, eller hvordan det kunne påvirke baby inde i maven. Jeg fandt sidenhen ud af, at min far har anlæg for diabetes, så det nok er derfor, jeg udviklede diabetes, men det vidste jeg ikke dengang, fortæller Lise.

Peter nikker og siger:

- Jeg vidste slet ikke, hvad graviditetsdiabetes var, og til at starte med troede jeg, at Lise ville have diabetes resten af livet. Jeg kunne ikke få det til at passe, for jeg havde altid tænkt, at diabetes hang sammen med overvægt – ikke graviditet – og Lise havde ikke et forhøjet BMI.

Et år med ”Face-it”

Efterfølgende blev parret inviteret til en samtale på Odense Universitetshospital (OUH), hvor Lises behandlingsforløb med blodsukkermålinger, scanninger, blodprøver og hurtigtvirkende insulinindsprøjtninger blev sat i gang. 

Samtidig blev parret tilbudt at være med i ”Face-it”-projektet, som hjælper familier med at mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes i de tilfælde, hvor moderen har haft graviditetsdiabetes. Det takkede de ja til.

Det betyder, at familien har fået tre ekstra besøg af en sundhedsplejerske fra Odense Kommune i løbet af Theos første leveår.

- Vi har snakket om, hvordan vi har det, og hvor meget tankerne om diabetes fylder. Vi har også talt om kost, motionsvaner og sociale relationer, fortæller Peter.

Derudover har Lise to gange været til undersøgelse på Steno Diabetes Center Odense, hvor hun har fået målt blodsukkeret.

100% fokus på baby

Lige efter fødslen var Lises blodsukkerniveau faldet igen, så tankerne om diabetes gled hurtigt i baggrunden til fordel for livet som nybagte forældre.

Det sidste år har været fokuseret på Theos behov, sengetider og babyvenlig mad. Derfor er parrets egen mad og tid til motion ofte blevet nedprioriteret:

- Theo får altid sund mad. Men vi har tit oplevet, at vi har lavet sund mad til ham, uden at forholde os til hvad vi selv skal have. Den anden aften fik han blomkål, pasta og frikadeller, og så endte vi selv med en frysepizza, da han var lagt i seng. Og når han så sover, sætter vi os tit i sofaen for at slappe af – og det er ofte med chokolade, fortæller parret, og Lise fortsætter:

- Det er blevet lettere med motionen, i takt med at Theo er blevet større. I starten var det nogle gange svært at overskue at være alene med ham, så der fik vi ikke motioneret nok, siger Lise.

Gode råd uden løftet pegefinger

Nogle af de råd, de nybagte forældre har fået det seneste år, er, at de skal planlægge motion og mad på forhånd. Det kan være en madplan, at de tager afsted til vuggestuen en halv time tidligere og går en tur på vejen, eller at den ene tager op og træner selv to gange om ugen.

Sundhedsplejersken har også foreslået, at de bruger en mindre tallerken til aftensmaden, så portionen gøres mindre, eller at de vælger sunde alternativer til snacks.

- Hun foreslog gulerødder med dip, men det har vi ærlig talt ikke fået lavet, siger Peter med et smil. Lise griner og fortsætter:

- Sundhedsplejersken sagde heldigvis også: ”Giv jer selv lov til at nyde det, hvis I spiser noget sødt, frem for have dårlig samvittighed.” Hun ved godt, at nybagte forældre er udmattede og har mindre overskud. Vi har kun oplevet, at hun har været meget opmuntrende og spurgt: ”Hvordan kunne I forstille jer, at det kunne fungere hos jer?”

Bekymring for diabetes er kommet igen

Lise og Peters deltagelse i ”Face-it”-projektet sluttede, da Theo blev et år. De har haft en afsluttende samtale med sundhedsplejersken og fået den sidste måling af Lises blodsukker.

Den viser faktisk, at hendes tal er steget igen, og sammenholdt med, at hendes søster, der er gravid, også har fået konstateret graviditetsdiabetes, er parrets bekymring for diabetes i fremtiden dukket op igen.

- Jeg tænkte: ”Jeg kan rent faktisk stadig få diabetes”, og det havde jeg fuldstændig glemt i det her år, fordi tallene var faldet efter fødslen. Så vi er nødt til at gøre noget. Ikke bare for mig, men for hele familien, for vores dårlige vaner kan påvirke Theo i fremtiden, og han skal ikke have diabetes i en tidlig alder, siger Lise.

Det første, de har gjort, er at købe en el-cykel i stedet for en bil nr. 2. Så er der ihvertfald en bedre chance for mere motion i hverdagen, når de begge starter på nye job i efteråret som journalist på DR Fyn og kunderådgiver hos Energi Fyn.

Graviditetsdiabetes

  • Graviditetsdiabetes – også kaldet gestationel diabetes – rammer ca. 4 pct. af alle gravide. Kvinder, som er mere end 20 procent overvægtige, og kvinder med diabetes i den nærmeste familie, har en øget risiko for at udvikle graviditetsdiabetes.
  • Omkring halvdelen udvikler type 2-diabetes allerede inden for 5-10 år. Også kvindens partner og børn har en forhøjet risiko for at udvikle type 2-diabetes.
  • Gravide får taget en urinprøve ved hver besøg hos jordemoder og læge. Det er ofte her, man opdager graviditetsdiabetes. Er man i øget risiko for at udvikle graviditetsdiabetes, får man tilbudt en glukosebelastningstest, også selvom der ikke er målt sukker i urinprøven.

Fakta: Steno Diabetes Center Odense

APPFWU02V