Tarmkræftscreening forbedrer dine chancer for at overleve
Danskere mellem 50 og 74 år får hvert andet år et tilbud om at blive undersøgt for tarmkræft. Ifølge overlæge Mikkel Sjöström, som er lægelig leder af regionens screeningssekretariat, er der flere gode grunde til at tage imod tilbuddet.
- Gør det, fordi det forbedrer dine chancer for at overleve, hvis du skulle være så uheldig at have tarmkræft.
Så klart og enkelt formulerer overlæge Mikkel Sjöström det, når han skal forklare, hvorfor det er vigtigt at deltage i den screening for tarmkræft, som alle danskere mellem 50 og 74 år får tilbudt hvert andet år.
Mikkel Sjöström er overlæge på Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus og lægelig leder af Region Syddanmarks screeningssekretariat. Han er dermed ansvarlig for, at alle syddanskere i målgruppen bliver inviteret til screening, får deres indsendte afføringsprøver analyseret og bliver tilbudt en kikkertundersøgelse på sygehuset i Aabenraa, Esbjerg, Vejle eller Svendborg/Nyborg, hvis de har blod i afføringen.
Screening finder kræftknuder tidligere
Det er nu otte år siden, at de første danskere fik tilbudt screening for tarmkræft, og Mikkel Sjöström er ikke i tvivl om, at tilbuddet har haft en positiv effekt.
- Med screeningsprogrammet redder vi 10-15 procent flere danskere fra at dø af tarmkræft, siger Mikkel Sjöström.
For sygehusene finder kræft i tarmene hos knap fire procent af de danskere, som får gennemført en kikkertundersøgelse, fordi der er blod i deres afføringsprøve. I Syddanmark drejer det sig om cirka 180 mennesker, som hvert år får diagnosen på baggrund af screeningen.
Syv ud af ti patienter, som får konstateret kræft ved screeningen, har kræft i et tidligt stadie, mens det kun gælder for omkring fire ud af ti patienter, hvis man kigger på alle de øvrige tilfælde af tarmkræft, som opdages hvert år. Blandt de patienter, hvor man finder knuden tidligt, lever otte ud af ti stadig efter fem år, mens det kun er tilfældet for fire ud af ti, hvis knuden har vokset sig stor.
Forstadier til kræft fjernes
En anden stor sidegevinst ved screeningen er ifølge Mikkel Sjöström, at man hos cirka halvdelen af de syddanskere, der har blod i afføringen, finder forstadier til kræft (godartede polypper) ved hjælp af kikkertundersøgelsen.
- Når vi fjerner forstadierne hos så mange, reducerer vi formentligt på sigt antallet af syddanskere, som får tarmkræft. Håbet er, at vi måske helt kan udrydde tarmkræft hos de mennesker, som regelmæssigt deltager i screeningen, siger Mikkel Sjöström.
Sammenligner man screeningstallene fra de seneste år, viser de netop, at andelen af patienter med tarmkræft falder en smule år efter år.