Skip til primært indhold

Næsten 80 procent af COVID-19-smittede oplever lugte- og smagstab

Mange patienter med COVID-19 oplever at miste lugte- og smagssansen. De kan ske, selv om man ikke har været særligt syg af COVID-19. Der er ikke sammenhæng mellem alvorligheden af sygdommen, og hvor påvirket sanserne er.

Lugtetræning med f.eks. citron kan hjælpe lugtesansen tilbage

I det fleste tilfælde bliver det bedre i løbet af uger til måneder. For det meste er det smagssansen, som kommer først tilbage.

Mange oplever, at lugtesansen er forvrænget. Det er et positivt tegn, som tyder på, at lugtesansen er på vej tilbage. Du skal derfor ikke være bekymret, hvis du oplever forvrænget lugtesans i en periode.

Sådan lugtetræner du

Hvis du har lugtetab efter COVID-19, kan du lave systematisk lugtetræning, hvor du hver morgen og aften skal lugte til fire lugte – for eksempel rose, citron, nellike og eukalyptus – i minimum 20 sekunder.

Lugtene skal være i høje koncentrationer. Det er en god idé at bruge æteriske olier, som du kan købe i helsekostbutikker eller online.

Fiskeolie kan muligvis beskytte lugtesansen. Derfor er det en god idé, at alle med tab af lugte- og smagssans indtager fisk, sådan som Sundhedsstyrelsen anbefaler det - alternativt anvender et kosttilskud med omega-3 såsom fiskeolie. 

Få mere information på mit.rsyd.dk.

APPFWU02V