Skip til primært indhold

Fire vigtige grunde til, at børn og unge også bør lade sig vaccinere

Sundhedsstyrelsen har siden midt i juni anbefalet de 12-15 årige børn og unge at blive vaccineret. Men der er stadig mange i målgruppen, som ikke har taget imod tilbuddet. Dét opfordrer professor i akutmedicin Christian Backer Mogensen til, at de nu gør.

Christian Backer Mogensen er speciallæge i infektionsmedicin på Sygehus Sønderjylland. Han har stået i spidsen for coronaindsatsen i det sønderjyske. Han er helt klar i mælet, når han skal svare på, hvorfor det er af afgørende betydning, at børn og unge i alderen 12-15 år nu og her får booket tid til at blive vaccineret mod COVID-19.

Christian Backer Mogensen

Her giver overlægen de fire gode og vigtige grunde til, at vores børn og unge skal sige ja tak til vaccinen mod COVID-19

- Børn og unge skal gøre det for deres egen skyld, for den her virus er ikke ufarlig. Det er godt nok ganske få af dem, der bliver meget syge af at få virussen, men det sker for nogle. De risikerer også at løbe ind i en social isolation. Det, kan vi se fra første nedlukning, påvirker de unge meget i negativ retning.

- De skal også gøre det for familiens skyld. Hvis de har sårbare forældre eller bedsteforældre, så risikerer de at smitte dem. Risikoen for at give smitten videre er et 6-9 gange større, hvis man er uvaccineret.

- Så skal de gøre det for samfundets skyld, så vi ikke igen risikerer, at vi bliver nødt til at lukke hele landet ned. Risikoen for at blive smittet, hvis man er uvaccineret, er 3 gange større, end hvis man er vaccineret.

- Endelig skal de gøre det for alle os på sygehusenes skyld. Hvis vi skal blive ved med at kunne tilbyde sengepladser og behandling til alle dem, der har behov for det, så er vi nødt til at have hjælp fra børnene og de unge. Vi skal have smitten under kontrol. Det er så vigtigt.

De 50+-årige uvaccinerede bliver indlagt

I uge 45 udgav Statens Serum Institut en rapport, som viser, at 38.587 danskere er blevet smittet med coronavirus, selvom de er fuldt vaccinerede. Det svarer til 0,93 af samtlige smittede i Danmark. På Sygehus Sønderjylland får de i øjeblikket typisk patienter omkring 50 år indlagt med corona, som ikke er vaccinerede.

- De siger, at de ville ønske, at de havde ladet sig vaccinere. Og det er netop blevet offentliggjort i en ny rapport, at man beskytter sig selv cirka 95 procent med vaccinen mod indlæggelse, og min opfordring er igen – tag imod vaccinen, så vi kan hjælpe hinanden med at få inddæmmet virussen, siger Christian Backer Mogensen.

APPFWU02V