Skip til primært indhold

Vi bliver flere med øjensygdomme

Stadig flere får en øjensygdom, og rigtig mange rammes af grå stær og våd AMD. Så hvordan passer du godt på dine øjne og dit syn? Det giver overlæge Nikolaj Bjerrum fra øjenafdelingen på Sygehus Lillebælt Vejle gode råd om.

Læge i operationstøj

Selvom mange rammes af øjensygdomme, er der gode muligheder for behandling. I Vejle opererer de over 4.000 patienter for grå stær og 2.000 patienter for våd AMD årligt, fortæller overlæge Nikolaj Bjerrum fra Øjenafdelingen på Vejle Sygehus.

Hvis du synes, at bogstaverne begynder at stå lidt uldent, og at det er svært at se ordentligt om aftenen i regnvejr og modlys fra modkørende. Så kan et besøg hos optikeren måske klare problemet. Hvis ikke, skal du omkring en øjenlæge. Og så er du ikke alene, for i takt med, at vi bliver flere ældre, er der også flere, som får en øjensygdom.

Alder og livsstil

- Ud over alder skyldes flere af øjensygdommene også vores vestlige livssti. Vi har traditionelt spist en kost med masser af kød og kartofler og for få grøntsager. Det har været almineligt at ryge, og mange ikke beskyttet sig ordentligt mod solens skadelige stråler. Alt sammen er faktorer, som kan være med til at give forskellige former for øjensygdomme, forklarer overlæge Nikolaj Bjerrum fra øjenafdelingen på Sygehus Lillebælt Vejle.

Gode behandlinger

Samtidig har han heldigvis også en god nyhed. For i dag er der rigtig gode muligheder for at behandle langt de fleste øjensygdomme som fx grå stær og våd AMD. En behandling for tør AMD kan også være på vej, men aktuelt er der ikke nogen behandling for det.  AMD står for Aldersrelateret Makula Degeneration. Det er de to øjensygdomme, de fleste lider af. På øjenafdelingen i Vejle opereres mindst 4.000 patienter årligt alene for grå stær. Og der er over 2.000 patienter i behandling for våd AMD, hvilket betyder, at øjenafdelingen giver 14.000 indsprøjtninger mod våd AMD årligt.

- Vi har faktisk tre operationsstuer alene til operationer for grå stær, og to operationsstuer alene til behandlingen mod våd AMD, fortæller Nikolaj Bjerrum.

Grå stær hyppigste øjensygdom

- Grå stær opstår, når linsen bliver uklar med alderen. Så alle får grå stær, hvis de bliver gamle nok. Den typiske grå stær-patient er 70 år og opefter, og har du diabetes, kan sygdommen dukke op efter 50 års-alderen, fortæller Nikolaj Bjerrum.

Typiske symptomer

De typiske symptomer på grå stær er, at du får brug for mere lys til at læse. Farvene bliver også lidt dårligere, end de plejer at være, og tingene bliver generelt tågede. Har man briller, virker det som om glassene er fedtede – uanset hvor meget, man pudser dem.

- Vi anbefaler som regel operation, når patienten ser for dårligt til at køre bil. Og der er tale om en meget sikker operation med gode resultater. Den foretages ambulant, og vi har 10 læger, der foretager operationen, alle special- og overlæger. Fordi afdelingen er så stor, uddanner vi også nye speciallæger til operationen, fortæller Nikolaj Bjerrum.

Du kan smide brillerne

Øjets linse udskiftes med en klar linse i plast, og den kan fås i alle styrker og korrigeres for bygningsfejl. Så mange kommer fra operationen og er brillefri, også selvom de har haft store plus- eller minusstyrker i brillerne. Den kunstige linse kan dog ikke stille skarpt, så derfor vil man have brug for en let læsebrille.

- Det er meget, meget sjældent, vi skifter plastlinserne, de holder typisk livslangt.  Og i 2023 er vi begyndt at operere begge øjne samtidig, fordi øjnene kommer sig så hurtigt, at patienten ser igen efter to til tre dage efter operationen, fortæller Nikolaj Bjerrum.

Pas på UV-lys

Hvad kan man så gøre for at passe på sine øjne, så man udskyder øjensygdommen grå stær?

- Rygning er aldrig godt, og så kan du beskytte dig imod ultraviolet lys, UV-lys, hvis du igennem et langt liv arbejder meget ude. Frisk luft er godt, men du skal huske at passe på øjnene. Så brug solbriller eller en hat med skygge, hvis du arbejder meget ude og måske på eller ved vandet, som reflekterer lyset, råder Nikolaj Bjerrum.

Tør og våd AMD rammer mange

Der er også mange, der får øjensygdommen AMD, som findes både i en tør og våd form. Sygdommen kommer også med alderen, typisk efter 70 år, og risikoen for at få sygdommen forstærkes, hvis man ikke har spist ret meget grønt som fx bredbladede salater og spinat, som har en vis beskyttende effekt over for sygdommen. Rygning er heller ikke godt, hvis man vil undgå sygdommen.

Symptomerne på sygdommen er, at det bliver sværere at læse, svært ved at kende ansigter på afstand og at lige linjer ser ud, som om de bugter sig.

Du bliver ikke blind

AMD er en ophobning af affaldsstoffer i øjets nethinde, som betyder, at synet bliver dårligere. Da det er nethindens sanseceller, som skades, kan man blive blind af sygdommen.  Men fra 2007 har det været muligt at behandle sygdommen våd AMD, så man oftere kan beholde noget af synet.

 - Behandlingen går ud på, at du får sprøjtet et medikament ind i øjenæblet under lokalbedøvelse. Det standser forværringen af synet. Måske kommer du til at se dårligere end før, men du bliver ikke blind, og det er et kæmpe fremskridt, siger Nikolaj Bjerrum.

Den typiske patient får mellem seks og syv indsprøjtninger om året og har brug for behandling livslangt. Hos nogle går sygdommen i ro, og så skal de blot til jævnlige tjek.

Amslers test

Du kan selv teste dine øjne for AMD med et "Amslerkort":

APPFWU01V