Gode vaner gav Emilia kontrol over hovedpinen
Daglig hovedpine kun afløst af voldsom migræne – det var hverdagen for 16-årige Emilia Spangsberg, indtil hun og hendes forældre fik den rette vejledning og behandling. Hovedpinen er ikke forsvundet, men Emilia har lært at leve med den.
En hverdag som elitesvømmer på Kolding Realskole, gode veninder, drømme om endnu flere svømme-medaljer end der allerede hang på væggen på pigeværelset og en tryg base hos mor Lone og far Penti i hjemmet i Vester Nebel uden for Kolding. Sådan så livet ud for Emilia Spangsberg, indtil alt ændrede sig hen over en nat.
Emilia blev konfirmeret sammen med sine klassekammerater i foråret 2022. Hun havde en dejlig dag sammen med sine gæster, men dagen efter vågnede hun op med en voldsom hovedpine, og livet ændrede sig markant for den lille familie. Forældrene slog det i første omgang hen med, at Emilia var fyldt op med indtryk efter den store dag, og de gav deres datter en hovedpinepille. Men hovedpinen forsvandt ikke. Den blev bare ved og ved og ved.
- Det føltes som at have en alt for lille cykelhjelm på. Nogle dage var værre end andre, men hovedpinen var der hele tiden, forklarer Emilia.
Da 8. klasse nærmede sig sin afslutning, fik Emilia en tid hos familiens læge. Det blev startskuddet til en tid med undersøgelser i det etablerede sundhedsvæsen og i det alternative. Noget af det foregik gennem lægehenvisninger, noget gennem sundhedsforsikring, og noget udsprang af Lone og Pentis desperate ønske om at hjælpe deres datter af med smerterne. Emilia var igennem alt fra fysioterapi over akupunktur og kraniosakralterapi til MR- og CT-scanninger. Hun blev undersøgt ved øjenlæger og øre-næse-hals-specialister, men ingen kunne finde årsagen til hovedpinen.
Gennemførte DM med hovedpine og svimmelhed
De store drømme inden for svømmesporten var pludselig ikke så opnåelige, som de havde været. Emilia var blevet udtaget til hold-DM, og hun gjorde, hvad hun kunne for at passe sin træning op mod konkurrencen. Men hun kunne oftest ikke være i vandet i mere end 30 minutter ad gangen, så det blev sjældent til mere end opvarmning. Det var et stort nederlag for elitesvømmeren, som var vant til at træne seks-otte gange to timer om ugen. Men det til trods gennemførte hun konkurrencen, om end det var med hovedpine og svimmelhed.
Løsningen lå i Hovedpineambulatoriet
Efter flere konsultationer hos egen læge blev familien henvist til Hovedpineambulatoriet i Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus, hvor de blev tilknyttet læge Nina Szomlaiski.
Nina startede med at stille spørgsmål til Emilias kost- og søvnvaner. Emner, som Lone Spangsberg allerede havde talt med sin datter om flere gange i forbindelse med hovedpinen, men det havde en anden vægt, da den kittelklædte Nina bragte det op.
- Jeg vil godt indrømme, at jeg bliver lidt sur, for så sidder min mor jo der og prikker til mig og siger, det var jo det, jeg sagde, fortæller Emilia.
Lone havde ikke kun sagt det. Hun havde også lavet et skema med 32 spørgsmål med alt fra kost og søvn til et pointsystem over hovedpinens intensitet. Spørgeskemaet havde Emilia udfyldt grundigt hver dag i tiden op mod første konsultation i Ninas ambulatorium, fordi Lone ville sikre sig, at de havde svar på alt, så de hurtigst muligt kunne komme i gang med udredning og behandling.
Et par kameler at sluge
Skemaet virkede. Nina kunne se Emilias sygdomsbillede, og hun kunne give gode råd om regelmæssig kost, nok søvn og gode skærmvaner. Særligt det sidste var en ordentlig kamel for Emilia at sluge. Ligesom alle andre teenagere ville hun gerne være online på telefonen til langt ud på aftenen og skrive med sine veninder og sin kæreste. Men hun fandt hurtigt ud af, at hun havde det bedre, når hun fulgte Ninas anbefalinger og både lagde telefonen fra sig en halv time inden sengetid, og når hun gik en halv time tidligere i seng.
Emilias far Penti har fuld forståelse for, at det er svært at lægge vanerne om:
- Det er svært for de unge mennesker. De går med de telefoner hele tiden, men vi har kunnet se, at Emilia har været helt grå i hovedet. Vi skal som forældre gøre noget, men teenagerne skal også gøre noget. Det har ikke været nemt for Emilia, når vi har sagt, at hun skal lægge telefonen og gå tidligere i seng, men vi er kommet rigtig langt.
Det måtte desværre også blive et farvel til svømmeklubben, og for Emilia var det endnu en kamel, der skulle sluges. Klubben havde udgjort en stor del af hendes liv indtil da, men hun havde på det tidspunkt forstået, at hovedpine ikke kommer af én ting. Det er mange forskellige ting, som spiller sammen, og derfor er der også mange knapper, man kan dreje på. Sporten var en af de knapper, som det viste sig, at det var nødvendigt, at Emilia om ikke slukkede for, så i hvert fald skruede ned for.
Efterskoleliv med en pille i lommen
Helt farvel til klorvandet var det heldigvis ikke. Emilia går på efterskole nu, og hun svømmer stadig. Ikke i samme omfang som tidligere, men hun er i vandet flere gange om ugen, og hun er i gang med at affinde sig med, at karrieren som elitesvømmer er slut. Til gengæld nyder hun efterskolelivet i fulde drag, for selvom der er fuld fart på fra 7 morgen til 22 aften hver dag, så betyder den faste struktur, de seks faste måltider og de indlagte pauser i løbet af dagen, sammen med den rette medicin, at Emilia trives og har det rigtig godt.
Hovedpinen er der stadig de fleste dage, og migrænen kigger også forbi. Emilia har valgt at være åben om sine udfordringer, og lærere og kammerater har favnet hende og tager så vidt muligt hensyn. Det har betydet, at Emilia gennemfører sit ophold på skolen på de helt samme præmisser som kammeraterne – og med en migrænepille i lommen.