Feber? Det er noget, man måler
Hvornår skal du ringe til lægen, og hvornår er energien bedre brugt på at putte sig under dynen? Det svarer praktiserende læge i Odense Morten Svenning Nielsen på i denne snue- og virus-udgave af nyhedsbrevet.
Du har slæbt dig ned til lægen med tre pakker Kleenex i tasken og viklet et stort tørklæde om halsen. Efter at have ventet en halv time kommer du ind til lægen, som hurtigt konstaterer, at du har en årstidsbestemt virus og skal gå hjem under dynen.
Det har vi nok alle prøvet.
Den vigtigste tommelfingerregel til, hvornår du skal ringe til lægen, er, ifølge praktiserende læge Morten Svenning Nielsen, om du har feber eller føler dig alment dårlig.
- Mit overordnede budskab er, at du skal købe et termometer. Det er en afgørende information for lægen, når du ringer med symptomer som hoste, snot og ondt i halsen, siger praktiserende læge Morten Svenning Nielsen.
For feber er ikke noget, man kan fornemme. Det er noget, man måler. Han oplever rigtig tit, at når han spørger folk, hvor høj feber de har, så de svarer lidt vævende.
- Gætværk, ”synsninger” og håndspålæggelser på panden dur ikke, når man vil vide, om man har feber. Når du har løbet 10 kilometer, så føler du dig også varm i kroppen. Men du har ikke feber, forklarer Morten Svenning Nielsen.
Almindelig sløj – bliv under dynen
Feber eller ej er en afgørende indikator for lægen, i forhold til at afgøre om der er tale om en tilstand, som kroppens immunforsvar selv tager sig af, eller om der skal pencillin-behandling til for at slå det ned.
Derfor lyder det bedste råd fra lægen sådan her:
- Hvis du har noget viruslignende og ikke er meget dårlig, så se det an nogle dage, for så forsvinder det ofte. Med andre ord; hvis man har snotnæse, ondt i halsen men ingen feber, så er det i langt de fleste tilfælde noget, der går over af sig selv, lyder Morten Svenning Nielsens råd.
Hvad betyder ”ikke påvirket almentilstand”?
Hvis du hører din læge sige, at du ikke har ”påvirket almentilstand”, så betyder det, at hvis du godt kan holde ud at gøre de ting, du plejer at gøre, og ikke har feber, så behøver du ikke at opsøge din læge for at få bekræftet, at du ikke fejler noget alvorligt.
Hvis du ikke har høj feber, så klarer kroppen det selv.
Hvis du derimod har høj feber, er sløv og fjern og ingenting kan holde ud, så er din almentilstand påvirket.
Morten Svenning Nielsen oplever meget tit, at folk gerne vil podes, hvis de har ondt i halsen. Men det gør han kun, hvis man har feber over 38,5 grader, har hævede mandler/kirtler og ikke samtidig er snottet eller hoster.
- Vi ved, at hvis vi stopper 100 mennesker nede i gågaden, så bærer 10-15 af dem den bakterie, som potentielt kan give halsbetændelse. Vi skal pode dem, hvor det er relevant, og så er det også vigtigt at understrege, at man i gennemsnit bliver rask en halv til en hel dag hurtigere ved bakterielle infektioner, hvis man får pencillin, forklarer Morten Svenning Nielsen.