Skip til primært indhold

Er du skidtmads, så dulm ikke i blinde

Har du Panodil, Pinex eller Pamol med i tasken, og ryger der ofte lige et par piller ned? Så bør du være opmærksom på, at du ikke bruger den smertestillende medicin til at dulme i blinde. Sådan lyder rådet fra Anette Rehn Thisted, der er ekspert i lægemidler.

Man får ikke en bedre virkning ved at tage en højere dosis. Man risikerer at få en overdosis, der kan være livsfarlig.

Er du uoplagt og halvsløj, så kan det være en hurtig løsning at skylle et par Panodil ned med vand. Men du bør være opmærksom på ikke at tage flere end anbefalet på pakningen, for hvis du overskrider den anbefalede dosis, kan det føre til en forgiftning.

Det ved Anette Rehn Thisted alt om. Hun er farmaceut og lægemiddelekspert på Sygehusapoteket på Sygehus Lillebælt i Kolding og ved derfor, hvordan de forskellige smertestillende præparater virker, hvilke bivirkninger de har, og hvad der sker, hvis de tages sammen med anden medicin.

- Der er mange, der tyer til Pinex, Pamol eller Panodil, hvis de døjer med feber, ubehag og lette smerter fx i forbindelse med menstruation, muskelsmerter og hovedpine. Det virksomme stof i de tre smertestillende præparater er paracetamol, forklarer Anette Rehn Thisted og fortsætter:

- Det er et stof, der er effektivt mod lette smerter og virker direkte på smertesignaler fra nervesystemet.

Hånden på kogepladen

I forhold til smertestillende præparater er det vigtigt at forstå, hvad smerte er, siger Anette Rehn Thisted:

- Et klassisk billede på smerte er den smerte, man mærker, hvis man kommer til at lægge en hånd på en varm kogeplade. Så bliver der sendt smertebeskeder op til centralnervesystemet i hjernen – og hjernen udsender lynhurtig et signal om, at man skal flytte hånden fra komfuret.

Meget forsimplet kan man sige, at når man har smerter, er det kroppens alarmsystem, der ringer og fortæller, at der er noget galt.

Der er noget galt, når alarmen går

Årsagerne kan være mange og vidt forskellige. Det kan være de akutte og åbenlyse fysiske skader som et sår på knæet, en brækket fod eller – som i eksemplet – en hånd, der bliver forbrændt på en kogeblade.

Men det kan også være smerter fra de indre organer, slimhinder eller inflammation, dvs. en slags betændelsestilstand, der udløser smerte. Det kender man fx fra hovedpine, menstruationssmerter eller bihulebetændelse

Smerte kan også opstå, hvis en nerve bliver skadet, fx i forbindelse med en operation, helvedesild, i forbindelse med at en nerve kommer i klemme ved f.eks. en diskusprolaps eller nervesmerter i fødderne pga. diabetes. Disse smerte behandles typisk med andre typer præparater. Hvis man har vedvarende smerter, skal man selvfølgelig altid kontakte sin læge for at finde årsagen, så den kan blive behandlet.

Man kan også have længerevarende kroniske smerter, hvor man måske ikke længere kan pege på årsagen. Hvis man har haft smerter længe, kan kroppens alarmsystem overreagere. Disse smerter er mere komplekse at behandle og behandles typisk ikke med paracetamol.

Virker på milde smerter

Og ligesom der findes forskellige typer af smerter, findes der også forskellige smertestillende præparater, hvor Pinex, Pamol og Panodil blot er én type.

- Det er håndkøbsmedicin, som kan fås i kiosker og supermarkeder, og man kommer nemt til at vælge det, man plejer at købe. Men fordi der kan være forskellige årsager til smerter, er det en god idé at spørge sin læge, hvilket præparat der virker bedst på de smerter, man oplever, og om der er risiko for bivirkninger, som man skal være opmærksom på. Man kan også få råd om de forskellige præparater på apoteket, forklarer Anette Rehn Thisted.

For mange piller er farligt

Hun understreger, at det er meget vigtigt, at man er opmærksom på, hvor mange piller man tager:

- Man bliver ikke afhængig af Panodil – for paracetamol er ikke et vanedannende stof – men som voksen skal man ikke tage flere end otte Panodil a 500 mg om dagen. Tager man flere, risikerer man at blive forgiftet, og leveren kan blive ødelagt.

Panodil virker i op til seks timer. Det giver stort set ingen bivirkninger, og derfor er det ufarligt at tage Panodil, så længe man holder sig til den anbefalede dosis. Men man skal være meget opmærksom på ikke at dulme i blinde siger Anette Rehn Thisted:

- Hvis man fx tager to Panodil mod en tandpine, så skal man ikke tage mere end den anbefalede dosis, hvis man ikke oplever, at smerterne aftager. Man får ikke en bedre virkning ved at tage en højere dosis. Man risikerer at få en overdosis, der kan være livsfarlig. Man bør i stedet kontakte sin tandlæge for at få hjælp.

Overforbrug kan udløse hovedpine

Mange piller over lang tid er heller ikke godt:

- Det kan udløse en medicin-overforbrugs-hovedpine, hvis man igennem måneder eller år i mere end 15 dage om måneden anvender smertestillende medicin mod hovedpine. Det opstår især hos personer med spændingshovedpine eller migræne. Så hvis man dagligt tager op til otte piller, fordi man døjer med hovedpine, så er det jo problematisk, at det faktisk kan udløse en hovedpine oven i den, man har i forvejen, siger Anette Rehn Thisted.

Hun anbefaler, at man går til sin læge og få stillet en diagnose, hvis smerterne ikke aftager:

- Det må ikke bare blive en vane at tage smertestillende piller, så i sådanne tilfælde bør man tage en snak med sin læge.

Para-hvad for noget?

Paracetamol er et stof, der kan lindre lette til moderate smerter. Stoffet virker også febernedsættende og har generelt få bivirkninger. Det findes i en række smertestillende præparater som fx Panodil, Pinex og Pamol.

Det anvendes mod smerter som fx hovedpine, muskelsmerter, menstruationssmerter, smerter ved slidgigt og smerter ved diskusprolaps.

Husk altid at læse indlægsseddelen, inden du anvender et lægemiddel. Spørg din egen læge eller på apoteket, hvis du er i tvivl om noget af det, der står i indlægssedlen.

Av - det gør ondt

Smerter kan defineres som en ubehagelig sanse- og følelsesmæssig oplevelse evt. forbundet med en vævsskade. Kilde: International Association for the Study of Pain 

Smerter er komplekse, og de opleves forskelligt fra person til person. Spørg din læge til råds om, hvordan du bedst smertebehandles, hvis du har ondt. 

APPFWU01V