Skip til primært indhold

Det giver mig tryghed at få screenet mine øjne

Rikke Skott Carlsen har haft diabetes, siden hun var barn. Det giver hende en stor tryghed, at der bliver holdt øje med hendes syn og hendes helbred generelt.

Optiker Martin Neumann Rasmussen på Steno Diabetes Center Odense (i baggrunden) har netop undersøgt Rikke Skott Carlsens øjne, og kan konstatere, at hun ikke har nogle diabetiske forandringer i sine øjne.

Rikke Skott Carlsen er en garvet type 1-diabetiker. Hun var fem år, da hun fik diabetes. I dag er hun 45 år.

Hun har netop være på OUH for at få sin årlige kontrolundersøgelse.

- Det er en kæmpe fordel, at de har lavet en samlet pakke. Jeg mødte ind klokken 9.15, og klokken 12 var jeg færdig. Først fik jeg taget blodprøver, målt blodtryk og taget øjenfoto ad to omgange. Til sidst fik jeg tjekket mine fødder og fik en snak med lægen, fortæller Rikke Skott Carlsen.

Hun husker tilbage på dengang, da det ikke var særligt sjovt at være diabetiker. Hendes forældre kæmpede mange kampe, og der var slet ikke den kontinuitet og sikkerhed dengang i forhold til kontroller. Hun husker, at det med at få undersøgt øjnene var noget, hun selv skulle ringe og bede om.

- Det betyder rigtig meget for mig, fordi jeg har vished for, at man kan nå at gøre noget ved mit syn, hvis det begynder at gå den gale vej, inden det er for sent. Jeg får en følelse af tryghed og at det, jeg gør i min dagligdag, ikke er helt skævt. I fredags fik jeg ros af lægerne. Det er rart, fortæller Rikke Skott Carlsen.

En livsstil – ikke en sygdom

I dag lever Rikke Skott Carlsen sit liv, som hun vil. Det hindrer hende ikke i noget, at hun er diabetiker.

- Efter jeg er blevet ældre, har mit mindset ændret sig. Jeg ser sådan på det, at det her er ikke en sygdom – det er en livsstil. Mange ser det som noget forfærdeligt at have diabetes. Men sådan ser jeg ikke på det. Jeg tager insulin fire gange om dagen, men ellers lever jeg, som jeg gerne vil, siger Rikke Skott Carlsen.

APPFWU01V