Skip til primært indhold

”Ved at tilbyde vacciner ned til 50 år er vi bredt dækket ind”

Som ansvarlig overlæge for vaccinationsindsatsen i Odense og i Svendborg er Lykke Larsen helt tryg ved at gå efteråret og vinteren i møde. Her forklarer hun, hvorfor alle kan føle sig godt sikrede mod at få et slemt virusforløb.

Lykke Larsen er ansvarlig overlæge for vaccinationsindsatsen i Odense og Svendborg. Med efterårets vaccinetilbud mener hun, at vi kan føle os godt sikrede mod alvorlige virusforløb.

- Vi har en utrolig høj vaccinationstilslutning i Danmark. Over 80 procent af dem, der var udpeget til det, tog imod det første stik mod COVID-19. Der er stadig spredning af corona, men vores fokus er rettet mod, at folk ikke bliver meget syge af den, forklarer Lykke Larsen.

Hun forventer, at folk er parate til at lade sig vaccinere igen. Den vaccine, der bliver tilbudt nu, er tilpasset omikron-varianten og yder en meget effektiv beskyttelse.

- Det er en vaccine, der har vist sig at have færre bivirkninger, end vi havde forventet. Når man vaccinerer, så estimerer man et vist antal bivirkninger, og vi kan se, at der er utrolig få bivirkninger. Det er meget positivt, siger Lykke Larsen.

At snittet er lagt sådan, at folk over 50 år bliver tilbudt vaccination, gør, at vi i Danmark er rigtig godt dækket ind.

- Vi ved, at alder er den primære risikofaktor for at få et svært sygdomsforløb. Ved at tilbyde vaccinen ned til 50 år er vi dækket godt ind, forklarer Lykke Larsen.

Tre vacciner tilbydes til alle over 65 år

Alle danskere over 65 år bliver dette efterår tilbudt vaccination for både corona, influenza og pneumokokker på samme tid.

Særligt vaccinen mod pneumokokker er vigtig for ældre mennesker. Pneumokokbakterien, der typisk giver lungebetændelse, kan også give invasiv sygdom som meningitis eller gå i blodet. Det er særligt dette, vaccinen beskytter imod.

- Jeg vil kraftigt opfordre alle over 65 år til at lade sig vaccinere for alle tre sygdomme. Vi kan ikke garantere, at folk ikke render ind i sygdomme, men når de er vaccinerede, får de typisk et mildere forløb, siger Lykke Larsen.

Visitér dig selv til vaccination

Som noget nyt kan særlige grupper under 50 år – for eksempel gravide, sundhedspersonale eller folk med kroniske sygdomme – også blive vaccineret mod COVID-19, influenza og pneumokoksygdom. Og de skal visitere sig selv til vaccinerne. Sådan foregår det.

- Jeg synes, at det er glimrende, at vi nu kan tilbyde, at folk visiterer sig selv. Folk vurderer og tager ansvar for, om de har brug for at blive vaccineret. Vi gjorde det også, da vi tilbød vaccine for abekopper, fortæller Lykke Larsen.

APPFWU01V