Skip til primært indhold

Klamydiatest uden ubehag

Det giver sig selv, at en sygdom uden symptomer kan være vanskelig at opdage, og man bør derfor tage en test, hvis man har skiftende sexpartnere og på den måde få brudt smittekæderne.

Annemette W. Lykkebo understreger, at lettere adgang til tests for de unge på den lange bane vil få antallet af klamydiatilfælde til at falde, så der vil være færre, der får problemer med at blive gravide.

Historierne om smertefulde undersøgelser med lange vatpinde lever i bedste velgående. Men heldigvis er klamydiatest i dag som så meget andet både smertefrie og langt nemmere at få foretaget end førhen.

For mænds vedkommende foregår testen ved en urinprøve, mens kvinder selvpoder med en vatpind nederst i skeden. Det gælder dog kun, hvis man ikke har symptomer som kvinde. Hvis man har symptomer, kan en yderligere podning i urinrøret og fra livmodermunden være nødvendig, men Annemette W. Lykkebo understreger, at det både foregår hurtigt og skånsomt.

Desuden er det i dag muligt at teste sig selv hjemme. Hjemmetesten kan købes på apoteket eller fås, hvis man som ung henvender sig på en af landets mange ungdomsmodtagelser.

Æggestok illustration

Klamydiatest i dag er både smertefrie og langt nemmere at få foretaget end førhen.

Én samlet indgang til seksuel sundhed for unge

De fælles ungdomsmodtagelser findes flere forskellige steder i hele landet. Ungdomsmodtagelserne er et tværsektorielt samarbejde mellem regioner og kommuner og arbejder under forskellige navne i de enkelte kommuner, og tanken er at give de unge én samlet indgang til alle udfordringer omkring seksualitet. Der er forskel på, hvor udvidet et tilbud man har i de enkelte kommuner, om det er ”Rolls-Royce-modellen”, som Annemette W. Lykkebo beskriver det. Men både Halsnæs, Skive, Fredericia, Vejle, Esbjerg, Odense, Hvidovre, Glostrup og Bornholm har et tilbud, der fokuserer på seksuel sundhed for unge.

- Tanken er, at det skal være nemt for den unge. Når unge kommer med én ting, er der ofte andet, der også trykker, hvis man har tid til at lytte. Hvis man har en seksuel problemstilling, er der oftest også andre ting, der fylder, pointerer hun.

- Det er håbet, at alle kommuner kan have et tilbud, hvor man som ung møder én samlet indgang, og at vi kan lave et ensartet tilbud i hele landet under samme navn. Så ved man som ung, hvor man skal gå hen, og man ved, at man kan få hjælp, stort set uanset hvad ens problem er, siger Annemette W. Lykkebo.

Seksuel sundhed og mental trivsel går hånd i hånd

Annemette W. Lykkebo og hendes kollegaer arbejder bredt set for, at det som ung bliver langt nemmere at få hjælp til alle spørgsmål om køn, krop og seksualitet, og at det bliver lettere at få adgang til at blive testet for kønssygdomme. Derfor har hun blandt andet været medvirkende til at sikre politisk initiativ til, at man også på ungdomsuddannelserne får seksualundervisning på skemaet, ligesom arbejdet med at skabe de fælles ungdomsmodtagelser rundt i landet står hendes hjerte nær.

Især fordi man ved, at seksuel sundhed og trivsel hænger uløseligt sammen, forklarer hun.

- Unges mentale sundhed hænger sammen med deres seksuelle sundhed. Det er i sidste ende også en samfundsøkonomisk gevinst, at vores unge trives, og at de kan få de børn, de ønsker sig, når den tid kommer, fastslår hun.

Kunne du lide, hvad du læste her, så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om sundhed direkte i din indbakke:

APPFWU02V