Skip til primært indhold

Lægen: Kvinder går til læge, når de er bekymrede. Mænd, når det gør ondt

Mænd er ikke lige så gode til at passe på sig selv som kvinder. Den gennemsnitlige mand dør næsten fire år før end kvinden. Han ryger mere, han drikker mere og har mere om maven med diabetes og åreforkalkning til følge. Men det betyder ikke, at han føler sig syg. Han fejler ikke noget.

Det siger Simon Nyvang Mariussen, der har været praktiserende læge i 17 år og nu er lægefaglig konsulent i Region Syddanmarks praksisafdeling.

Thomas Schwarz, som du kan læse meget mere om i nyhedsbrevets anden artikkel, er på mange måder et ”stjerneeksempel” på en typisk ung mand i en dansk lægekonsultation.

For Thomas gjorde det, som næsten alle mænd, som Simon har mødt i sin praksis, gjorde. Han ventede. Så det an. For han fejlede jo ikke noget.

- Den store forskel på mænd og kvinder er, at kvinder går til læge, når de er bekymrede over et eller andet. Mænd kommer først, når de har et konkret problem. Noget, der gør ondt eller er meget generende, forklarer Simon og fortsætter:

- Mænd tænker ikke på sig selv som nogle, der kan være syge. Selv hvis de er syge, opfatter de sig selv som raske - groft sagt. Det skal være ret alvorligt, før en mand ser sig selv som syg. De fleste symptomer vil han typisk slå hen som ingenting.

Ingen udenomsnak

Og netop derfor spidsede Simon Nyvang Mariussen altid ører, når han fik en mand ind i sin konsultation. For kom han alene – uden konen som ledsager – var det altid fordi, der var noget, der skulle behandles.

- Mange mænd har svært ved at gå til læge. Så når han kommer til læge, har han typisk tænkt over det længe. Han er som regel ret præcis i, hvad problemet er, og det kommer i første sætning: ’Jeg tisser syv liter om dagen’ eller ’Jeg kan ikke få vejret, når jeg går.’ Der er ingen udenomssnak. Og det har som regel stået på i et stykke tid.

Heldigvis er der en del mænd, der har en kone eller kæreste, der holder lidt øje med dem. Og det er ofte hende, der får manden sendt til læge, fordi hun er bekymret for ham, forklarer Simon:

- Jeg har set mange mænd i min praksis, der blev trukket derned af fruen. Hun går som regel også med ind til selve konsultationen, fordi hun vil høre det hele. Det er også hende, der husker manden på at tage sin medicin. Og det gælder både for den 27-årige og den 80-årige mand.

Mænd har flere livsstilssygdomme

Så går manden til læge, er det fordi, der er noget, det har generet ham længe. Og det kan aflæses i sygdomsstatistikkerne.

Mænd dør statistisk set næsten 4 år før kvinder, og de mister flere leveår til sygdomme som iskæmisk hjertesygdom (åreforkalkning), leversygdom, diabetes og misbrug.

Det bunder i, at mænd overordnet set lever mere usundt, når det gælder rygning, alkohol og mad.

Der er også flere mænd end kvinder, der er overvægtige. I forhold til ensomhed er der også langt flere mænd, der oplever, at de aldrig eller næsten aldrig har nogen at snakke med, hvis de har problemer.

Men kigger man på det mentale, er mændene bedre stillet. Kvinder lider generelt set mere af angst og depression end mænd.

- Et lommefilosofisk gæt er, at mænd ser sig selv i et mere positivt lys, end kvinder typisk gør. Det er på mange måder et sundhedstegn, men man skal altså huske at gå til læge, når der er noget, der forandrer sig, siger Simon. 

APPFWU02V