Skip til primært indhold

Overlægen: Kræft i mundsvælget er den hastigst stigende kræftform i Danmark

HPV-vaccination af drenge og unge mænd vil medvirke til at forebygge og forhindre, at de udvikler kønsvorter og kræftformer. For selvom sundhedsvæsnet er blevet dygtige til at behandle de forskellige sygedomme, så vil vaccinationen på sigt redde menneskeliv.

De seneste år har der været meget fokus på HPV-vaccination af piger og unge kvinder, men HPV-vaccination af drenge og unge mænd er lige så vigtig. Flere og flere mænd får nemlig HPV-relaterede kræftsygdomme – knap 450 om året. Det kan være kræft i mundsvælget, analkræft eller peniskræft. 

HPV kan også give kønsvorter. De er ikke farlige, men kan være meget ubehagelige. Hvert år behandles 8.000 drenge og mænd for kønsvorter i Danmark.

Overlæge på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital (OUH) Jørgen Johansen er ikke i tvivl. Alle unge drenge og mænd bør lade sig vaccinere mod HPV-virus.

- Ved at blive vaccineret kan man forebygge forekomsten af kønsvoter, som i sig selv ikke er farlige. Men hvad der er vigtigere, vaccinationen kan være med til at beskytte og forhindre mere alvorlige sygdomme som kræft i anus, penis og mundsvælget i at udvikle sig på længere sigt, forklarer Jørgen Johnasen.

Kræft i mundsvælget i stigning

Jørgen Johansen arbejder til daglig på OUH, hvor han behandler kræftpatienter. Og i de seneste år har han set markant flere mænd end kvinder, der får konstateret kræft i mundsvælget, som er forårsaget af HPV-virus.

HPV-relateret kræft i mundsvælget hænger sammen med omfanget af seksuelle kontakter, og langt de fleste, der er seksuelt aktive, vil på et eller andet tidspunkt i livet blive smittet med en af de mange forskellige HPV-virus-varianter, der findes. Heldigvis bekæmper kroppen i langt de fleste tilfælde selv infektionen, uden at man opdager det. Men for enkelte udvikler virus sig til en kronisk infektion, der så kan give kræft i mundsvælget, penis eller anus flere årtier senere.

- Kræft i mundsvælget er den hastigst stigende kræftform i Danmark sammen med modermærkekræft. Modermærkekræft beskytter man sig imod ved at passe på solens UV-stråle og bruge solcreme. Kræft i mundsvælget kan man beskytte sig imod ved at lade sig vaccinere mod HPV.

Kræftformer ikke helt så kendte

I de sidste mange år har HPV-vaccine af piger og unge kvinder fyldt meget i medierne og de nationale sundhedskampagner. Det handler ifølge Jørgen Johansen naturligt nok om, at man kan screene for forstadier til livmoderhalskræft i modsætning til kræft i mundsvælget. 

Forskningen på området for kræft i mundsvælget er ikke helt så udbygget som ved kræft i livmoderhalsen. Men de genanalyser, der er lavet ved sygdommen, peger klart på, at kræft i mundsvælget indeholder DNA fra HPV. Det forekommer i 3 ud af 4 tilfælde. Faktisk er der i dag flere tilfælde af kræft i mundsvælget i Danmark end tilfælde af livmoderhalskræft.

Forebyggelse er bedre end behandling

Den gode nyhed er, at kræft i mundsvælget på grund af HPV reagerer godt på strålebehandling. Men Jørgen Johansen opfordrer alligevel alle drenge og unge mænd til at tage imod HPV-vaccinen, før de bliver seksuelt aktive. Den er nemlig med til at forebygge og forhindre, at der kommer virusinfektion, som senere vil kunne udvikle sig til kræft.

- Det er ekstra vigtigt med HPV-vaccinen, for drenge og mænd, fordi vi ved, at deres kroppe har sværere ved at skille sig af med HPV-virus end piger og kvinder, når den først er i kroppen, fortæller Jørgen Johnsen.

Mere information

Ifølge stophpv.dk vil man med HPV-vaccination af drenge og unge mænd kunne undgå 85% af alle tilfælde af analkræft og 90% af alle tilfælde af kønsvorter. Og hvis drenge påbegynder HPV-vaccination, inden de bliver 15 år, skal de vaccineres to gange.

Hvis de først påbegynder vaccination, når de er 15 år eller ældre, skal de have tre doser af vaccinen. Det skyldes, at immunforsvaret reagerer mere effektivt på en vaccine, jo yngre man er. Og oven i det forventes risikoen for at udvikle kræft i mundsvælget at blive reduceret betydeligt.

APPFWU01V