Skip til primært indhold

Gravide får mere tid med deres jordemoder til at tale om de svære ting

Vigtig tid som bliver brugt til at tale om bekymringer, usikkerhed og tvivl, og som måske kan være med til at forebygge fødselsangst og efterfødselsreaktioner.

Kommer jeg til at slå til som mor?

Jeg er så flov over, at jeg ikke rigtig nyder at være gravid.

Alle mine veninder er så glade og forventningsfulde. Jeg kan kun tænke på, hvor bange jeg er for at føde.

Tanker og følelser som disse er helt almindelige og nok nogle, som mange gravide på et tidspunkt i deres graviditet kan nikke genkendende til. Hvis man ikke får luftet sine bekymringer, usikkerhed og tvivl, kan de vokse sig alt for store.

Derfor er jordemødrene meget glade for, at der i den nye fødeplan er blevet bedre tid til den første jordemodersamtale. Louise Oddershede Simsick er konstitueret vicechefjordemoder for ambulantområdet på Sygehus Lillebælt, og hun oplever at den ekstra tid gør en stor forskel. Både for de gravide og for jordemødrene.

- Det handler meget om at blive spurgt til, hvordan man har det. Hvor vi tør spørge og de tør svare.

Mange har kæmpet længe for at blive gravide og det kan være tabubelagt og skamfuldt, hvis man så oplever, at graviditeten ikke kun er forbundet med glæde. Og det er jo sådan for mange kvinder, at graviditeten både kan opleves som fantastisk og overvældende på samme tid. Det er ikke farligt, men vi skal tale om det, siger Louise Oddershede Simsick.

Spørgeskema frigiver tid til dét, der fylder

Et af de vigtigste redskaber til at få skabt mere tid til alt dét, der fylder inden i hovedet er et spørgeskema. Det bliver sendt ud til den gravide – både inden nakkefoldscanning og inden misdannelsesscanning. Den gravide svarer på alt dét, der handler om kroppen, men også psykiske faktorer. Jordemoderen har læst svarene inden og det er med til at fokusere samtalen fra starten.

- Nogle gange er det nemmere at tage nogle emner op, som patienten selv har peget på og beskrevet. Det giver nogle andre samtaler, som giver jordemoderen mulighed for at møde parret, der hvor de er i familiedannelsesprocessen og kan være med til at forebygge efterfødselsreaktioner eller fødselsangst. Det vi arbejder med er, at vi skal forsøge at øge betingelserne for trivsel – alene ved at vi har tid til at italesætte alle de svære tanker, forklarer Louise Oddershede Simsick.

For jordemødrene er det en kæmpe tilfredsstillelse, at de med den ekstra tid til den første jordemoderkonsultation får bedre vilkår for at skabe den vigtige relation til den gravide og hendes partner.

- For de fleste er det en kæmpe begivenhed at skulle være forældre og derfor gør det virkelig gavn at vi ikke har en tidsfaktor der presser os. Hvad fylder for det enkelte par – hvad er de nervøse for, hvad er det for en familie, der skal til at dannes her. Hvad har de brug for af støtte, fortæller Louise Oddershede Simcick.

APPFWU01V