Æg fra raske unge kvinder giver stor chance for at føde et barn
Ægdonation fra en rask ung kvinde kan gøre en kæmpe forskel for kvinder, som ikke kan blive gravide med deres egne æg. På fertilitetsklinikken på OUH er der stor mangel på ægdonorer.
En altruistisk person er én, som er motiveret af et ønske om at gavne eller beskytte andre.
På Region Syddanmarks eneste offentlige fertilitetsklinik på Odense Universitetshospital tøver cheflæge Mette Tanvig ikke med at kalde de 30 kvinder, som hvert år donerer deres æg, så andre kvinder kan få drømmen om at blive mor opfyldt, for altruistiske.
- De gør det for at gøre en god gerning for andre. De, der melder sig til det, er rimelig cool og har ikke følelsesmæssigt noget i klemme. Det er typisk helt unge kvinder, som ikke selv har fået børn endnu. Eller de, der har fået deres børn og godt vil hjælpe andre, inden vinduet lukker, når man er fyldt 35 år, forklarer Mette Tanvig.
Stor mangel på ægdonorer
Desværre er der omkring 60 patienter på venteliste til ægdonation. Typisk er man på venteliste i halvandet år. Det drejer sig om kvinder og par, der af den ene eller anden grund ikke kan få et barn ved hjælp af deres egne æg.
- Vi har meget svært ved at skaffe nok ægdonorer og vil så frygteligt gerne hjælpe disse patienter, siger Mette Tanvig.
De unge raske æg giver børn
For at være ægdonor skal man være mellem 18 og 35 år, være sund og rask og ikke have nogle arvelige sygdomme. Statistikken taler sit eget tydelige sprog om, at når raske unge kvinder donerer deres æg, så kommer der børn ud af det.
- 40-50 procent af de kvinder, som modtager æg fra en ægdonor, ender med at føde et barn. Det er et meget flot tal, og det er fordi, at det er æg fra raske unge kvinder, forklarer Mette Tanvig.
På fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital får ufrivilligt barnløse gratis fertilitetsbehandling. Lige nu er der stor mangel på ægdonorer. Derfor søger klinikken efter kvinder, som vil være ægdonorer og hjælpe andre kvinder med at blive mødre.
Som ægdonor skal man være mellem 18 og 35 år. Alle donorer modtager 7.000 kroner til dækning af tid og udgifter i forbindelse med behandlingen.
Klinikken gennemfører udførlige interviews med de potentielle ægdonorer om deres genetiske ophav, tjekker deres kromosomer og undersøger for HIV, hepatitis og cystisk fibrose.
Vil du høre mere, så ring og snak med en af sygeplejerskerne på fertilitetsklinikken på telefon 6541 2365 alle hverdage klokken 08.00-15.00.
Hovedsynderen er alder
At fertilitetsproblemer er blevet en folkesygdom er et faktum. Hvert tiende barn, der fødes i Danmark, er undfanget ved kunstig befrugtning af den ene eller anden slags.
Cheflæge Mette Tanvig og hendes kolleger gør alt, hvad de kan for hjælpe så mange som muligt af de patienter, som brændende ønsker sig at blive forældre. Men hovedsynderen for den ringe fertilitet er svær at kæmpe mod for de sundhedsprofessionelle:
- Den største årsag til, at mange kvinder kæmper med at blive gravide, er, at de kommer for sent i gang. Det er hovedsynderen. Når man når over 35, så er det bare svært. Sådan er biologien. Det er uretfærdigt. Men biologien har ikke ændret sig, selvom vores livsstil har, understreger Mette Tanvig.
Dybt taknemmelige
Hos par i fertilitetsbehandling kan det både være kvinden og manden, som har nedsat fertilitet. De kvinder, som slet ikke har nogen æg selv, er kvinder, som er født uden æggestokke, er gået i tidlig overgangsalder, har haft kræft i æggestokkene eller har fået fjernet dem af andre årsager.
- Hos kvinder, som selv danner æg, går vi langt for at få det til at lykkes. Typisk tre-fire forsøg. Men hvis de stadig kun danner ganske få æg på trods af en masse medicin, så begynder vi at tale med dem om ægdonation, fortæller Mette Tanvig.
Nogle kvinder får en krise over, at de må se i øjnene, at de ikke bliver gravide med deres egne æg, når et ofte årelangt forløb ender med, at de må tage imod tilbuddet om ægdonation.
- De fleste ender med at være dybt taknemmelige, fordi de bliver forældre. Kvinden kan mærke barnet inde i maven, og succesraten er høj. For hvert doneret æg er der 60 procent, der bliver gravide og ender med at føde et barn, fortæller Mette Tanvig.