Skip til primært indhold

”Tro mig – du vil ikke have rugbrød i lungerne”

Hvis du skal opereres, skal du faste, så din mave er helt tom. Det er der en rigtig god grund til.

Patient der skal opereres, får bedøvelse med maske.

Hvis maven er fuld af mad, kan det være livsfarligt at blive opereret. Derfor er afdelingen Bedøvelse og Intensiv på Esbjerg Sygehus meget omhyggelig med at informere om, hvordan og hvor længe man skal faste inden en operation. Afdelingens 39 anæstesilæger og 50 anæstesisygeplejersker sørger hvert år for at gøre 14.000 patienter klar til operation på den mest sikre måde.

I seks timer op til en operation er mad helt bandlyst. Det gælder, uanset om der er tale om en portion yoghurt, en rugbrødsmad eller noget helt tredje. Du må dog gerne drikke en sodavand eller en kop vand indtil to timer før operationen, men så er det også slut. For når du bliver kørt ind på operationsstuen, skal maven være helt tom.

Det er der ifølge Morten Lund Christiansen en rigtig god forklaring på. Han er cheflæge på afdelingen Bedøvelse og Intensiv på Esbjerg Sygehus, hvor 14.000 patienter hvert år bliver lagt i narkose og gjort klar til operation.  

- Bedøvelsen får patienterne til at falde i en dyb søvn og sørger for, at de ikke føler smerter, når de bliver opereret, men det er også bedøvelsen, der er årsag til, at man skal faste, siger Morten Lund Christiansen og uddyber:

- Når man er bedøvet, forsvinder kroppens reflekser, og musklerne slapper helt af. Men når ringmusklen for enden af spiserrøret og mavesækkens ventiler holder op med at virke, er der ikke noget, der holder på maveindholdet i mavesækken. Det kan løbe tilbage i spiserøret og ned i luftrøret og havne i lungerne.

Han understreger, at det er en livsfarlig situation:  

- Man skal ikke komme ind for at få et nyt knæ og så ende med at få rugbrød eller andet mad i lungerne. Det er livsfarligt, fordi det kan give infektioner og lungebetændelse. Derfor skal mavesækken være tom. Er den det, så er vi ret sikre på, at der ikke sker noget.

Både børn og voksne skal faste

Der er meget klare internationale regler for faste før en operation, som alle sygehusene i Danmark skal overholde. Der gælder forskellige regler, alt efter om man er et barn under 18 år, eller om man er voksen.

- Fra ultralydsscanninger ved vi, at børns maver bliver hurtigere tømt sammenlignet med voksnes maver. Når børn spiser, optager de maden hurtigere. Maden kommer hurtigere forbi mavesækken, og derfor må børn få noget i maven tættere på deres bedøvelse og operation, forklarer Morten Lund Christiansen.

På operationsgangen på Esbjerg Sygehus tager de reglerne for faste meget alvorligt.

- Vi er helt firkantede og kan ikke gradbøje reglerne. Hvis vi skal bedøve – og det er lige meget, hvilken type bedøvelse der er tale om – så skal man være fastende, og det er vi meget omhyggelige med at informere vores patienter om, siger han.

Derfor sker det heldigvis kun sjældent, at en patient møder op med maven fuld af mad inden en planlagt operation. Hvis det sker, må sygehuset enten aflyse operationen eller udskyde den.

Særlig procedure ved akutte patienter

Ifølge Morten Lund Christiansen er der situationer, hvor en operation gennemføres, selv om patienten ikke har fastet:

- Hvis vi får en patient ind, der f.eks. har været ude for en trafikulykke, er det et spørgsmål om liv eller død. Så bliver vi nødt til at tage risikoen og bedøve, selv om der kan være mad i maven.

I de akutte situationer, eller hvis der er en risiko for, at en patient kan få sit eget maveindhold ned i lungerne, følger anæstesilægerne og -sygeplejerskerne en særlig procedure.

- I det øjeblik bedøvelsen virker, lægges en tube med en lille ballon ned i halsen på patienten. Ballonen pustes lidt op, så luftrøret lukkes af, og så kan der ikke komme maveindhold ned i lungerne. Det er vigtigt, at den tid, der går, indtil luftrøret er gjort helt tæt, er så kort som muligt, så risikoen minimeres, forklarer Morten Lund Christiansen.

Hvis der er tale om en planlagt operation, forsøger man altid at tage hensyn til patienternes behov.

- Vi er meget opmærksomme på, at det kan være problematisk at faste, hvis man f.eks. har sukkersyge. Her tilstræber vi altid at give en operationstid om morgenen, så patienten ikke skal faste for længe og kan undgå, at blodsukkeret falder.

Børn må få vand indtil en time inden operationen 

Morten Lund Christiansen understreger, at man ikke skal faste mere end nødvendigt:

- Det er kun mad, man skal stoppe med at indtage, når der er seks timer til operationen. Vi anbefaler, at voksne drikker klare væsker indtil to timer før operationen. For børn er det en time før operationen. Det gør, at man har det bedre, når operationen er overstået, siger han.

Sådan skal du faste inden en operation


Børn er hurtigere end voksne til at optage den mad og væske, der er i deres mavesække. Derfor skal børn og voksne faste lidt forskelligt inden bedøvelse og operation.

For et barn under 18 år gælder 6-4-3-1-reglen for faste:

- Indtil 6 timer før mødetiden må du spise og drikke helt normalt. Men når der er 6 timer til din mødetid, skal du stoppe med at spise mad

- Indtil 4 timer før mødetiden må du få modermælkserstatning

- Indtil 3 timer før mødetiden må du få modermælk

- Indtil 1 time før mødetiden må du drikke klare væsker som vand, saft, sodavand, juice, the og kaffe (du må ikke drikke mælk).

For en voksen over 18 år gælder 6-2-reglen for faste:

- Når der er 6 timer til din mødetid, skal du stoppe med at indtage mad og mælkeprodukter. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før din mødetid.

- Når der er 2 timer til din mødetid, skal du stoppe helt med at drikke noget.

 

APPFWU01V