Skip til primært indhold

Dit fødselsforløb

Region Syddanmark vil gerne være med til at gøre hele oplevelsen så god som mulig for dig og din familie. Derfor har vi samlet en række forskellige tilbud, som du kan benytte dig af undervejs i din graviditet og efter fødsel.

Tillykke med graviditeten!
At få et barn er en stor begivenhed i dit liv. Jo mere du ved om graviditeten, fødslen, og barselsperioden, og om hvad det vil sige at blive forældre, jo bedre er du rustet til at få et barn.

Under din graviditet, fødsel og barsel samarbejder din praktiserende læge, fødestedets jordemoder og den kommunale sundhedsplejerske. Ved første graviditetsundersøgelse hos din egen læge, opretter lægen en svangre- og vandrejournal, der sendes til fødeafdeling og jordemoder.

I Region Syddanmark vil vi gerne tilbyde dig de samme muligheder, uanset hvor i regionen, du bor. Når du bliver gravid, bliver du derfor tilbudt et forløb, som består af:

  • 3 undersøgelser hos din egen læge,
  • 5-7 konsultationer hos en jordemoder,
  • 2 ultralydsscanninger,
  • fødsels- og forældreforberedelse efter behov,
  • efterfødselssamtale 2-3 dage efter fødslen.

Derudover kan du, hvis der viser sig at behov for det, blive tilbudt flere besøg ved din egen læge, din jordemoder, en fødselslæge eller sundhedsplejersken.

Dit fødselsforløb

Fødestederne i Region Syddanmark tilbyder forskellige former for smertelindring i forbindelse med fødslen.

 
Hvilken type smertelindring, du har brug for, finder du og din jordemoder eller fødselslæge ud af i fællesskab. Ikke alle typer af smertelindring egner sig lige godt til alle kvinder. Tal derfor med din jordemoder om, hvilke muligheder du kan benytte dig af.

Der er eksempelvis vand, massage og berøring, akupunktur, lattergas, steriltvandspapler, epiduralblokade m.fl., der bruges som smertelindring.

Læs mere om smertelindring på fødestedernes hjemmesider:

Odense Universitetshospital, Odense, Svendborg og Ærø

Sygehus Sønderjylland, Aabenraa

Sygehus Lillebælt, Kolding

Esbjerg og Grindsted Sygehus, Esbjerg

Efter fødslen bliver du og din partner tilbudt en efterfødselssamtale med jordemoderen i barselsklinikken.

 
Hvis I hellere vil tale med den jordemoder, der har hjulpet til ved fødslen - eller måske en helt tredje, kan det også arrangeres.

Hvor skal vi til samtale?

Efterfødselssamtalen finder som regel sted i barselsklinikken på fødestedet. Inden I bliver udskrevet fra sygehuset, aftaler du og din jordemoder en tid til en samtale. Har I været indlagt på sygehuset i længere tid, vil I typisk afholde samtalen, inden I bliver udskrevet. I tilfælde af sygdom eller ved svære traumatiske forløb er der også mulighed for, at jordemoderen kommer hjem til jer og afholder samtalen.

Formålet med samtalen

Efterfødselssamtalen skal være med til at skabe en god afslutning på hele forløbet for både dig og din partner. Sammen med jordemoderen snakker I jeres oplevelser omkring graviditeten og fødslen igennem, og I kan få svar på eventuelle spørgsmål og bekymringer. I samtalen vil jordemoderen og så lægge vægt på:

  • Om amningen fungerer
  • Om barnet har vandladning og afføring
  • Om barnet har udviklet gulsot
  • Om mor har det fysisk godt efter fødslen
  • Om familien har det psykisk godt.
  • Efterfødselssamtalen skal også afklare, om I har behov for opfølgende hjemmebesøg eller en ekstra samtale med jordemoderen i barselsklinikken.
APPFWU02V