Skip til primært indhold

Fakta om type-2 diabetes

Diabetes er en af de kroniske sygdomme, som rammer allerflest danskere. Omkring 380.000 dansker lever med diabetes, hvoraf ca. 330.500 danskere har type 2-diabetes. Her kan du blive klogere på type 2-diabetes.

Fakta og viden om diabetes, som er en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark.

Fakta og viden om diabetes, som er en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark.

Vidste du, at…

  • diabetes er en af de kroniske sygdomme, som rammer allerflest danskere
  • type 2-diabetes er den mest udbredte type diabetes i Danmark
  • ca. 380.000 danskere lever med diabetes i 2024. Af dem har ca. 330.500 danskere type 2-diabetes, og omkring 76.000 af dem bor i Region Syddanmark.

Hvad er type 2-diabetes

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor ens blodsukker er forhøjet, fordi kroppen enten ikke kan udnytte insulinen optimalt eller ikke producerer nok. Insulin er et livsnødvendigt hormon, der dannes i bugspytkirtlen, som sidder lige under mavesækken. Insulin hjælper cellerne med at optage sukkerstofferne fra den mad, vi spiser, så hvis ikke sukkerstofferne kan komme ind i kroppens celler, stiger blodsukkeret.

Ubehandlet kan forhøjet blodsukker forårsage alvorlige komplikationer og følgesygdomme, der kan ramme f.eks. hjertet, nyrerne, øjnene og følesansen i fødderne.

Forskellen på type 1- og type 2-diabetes

Type 1-diabetes:

  • Rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får sygdommen. Forskerne ved ikke, hvad der udløser type 1-diabetes, og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges eller helbredes.
  • Ved type 1-diabetes ophører insulinproduktionen i kroppen fuldstændigt. Det skyldes, at kroppens eget immunforsvar dræber de celler, som producerer insulin. Blodsukkeret skal derfor reguleres med flere daglige insulininjektioner eller med insulinpumpe. Det kan være svært at få blodsukkeret til at ligge inden for normalen hele tiden. Blodsukkeret bliver påvirket af fysisk aktivitet, det man spiser og drikker, men også andre ting som travlhed, følelser, hormoner og sygdom spiller ind. 

Type 2-diabetes:

  • Rammer primært voksne. Sygdommen er meget arvelig, men udløses i mange tilfælde af overvægt, fysisk inaktivitet eller nogle former for medicin. Type 2-diabetes kan derfor i en vis grad forebygges.
  • Ved type 2-diabetes mister kroppen gradvist evnen til at optage insulin og/eller producerer ikke tilstrækkeligt insulin. Det primære mål i behandlingen er at holde blodsukkeret så tæt på normalen som muligt. Nogle kan opnå dette med kost og motion, andre har brug for at supplere med medicin, der øger insulinoptagelsen eller insulinproduktionen. Mange med type 2-diabetes har på et tidspunkt brug for behandling med insulin.

Bliv tjekket for type 2-diabetes

76.000 danskere ved, ifølge Sundhedsdatastyrelsen, endnu ikke, at de har type 2-diabetes. Det vurderes også, at 360.000 danskere har et forstadie til type 2-diabetes. Diabetesforeningen anbefaler, at man går til lægen og bliver tjekket for type 2-diabetes, hvis man er i risikogruppen for sygdommen og kan svare ”ja” til ét eller flere af de følgende spørgsmål:

  • Har du hyppig tørst, vandladning eller kløe?
  • Er du svært overvægtig? (BMI > 30 og/eller et taljemål > 88 cm for kvinder og > 102 cm for mænd?
  • Har du en forælder eller søskende med type 2-diabetes?
  • Har du haft diabetes under din graviditet?
  • Får du medicin mod hjertesygdom, højt blodtryk eller forhøjet kolesterol?

Læs mere om livet med diabetes på Steno Diabetes Center Odenses hjemmeside.

Kilder: Kilde: Diabetesforeningen og Steno Diabetes Center Odense

APPFWU02V