Skip til primært indhold

Sådan holder du dig frisk og vågen i den mørke tid

Vi har kæmpet os igennem en mørk, kold og våd januar, men februar fortsætter med nedlukning, hjemmearbejde og hjemmeskoling.

Hvis du også er én af dem, der er nødt til at tage aftenerne i brug for at nå dagens opgaver, så har psykolog Beate Vesterskov et par gode råd:

Melatoninen – søvnhormonet – vil ikke rigtig slippe taget i os her i den mørke tid. Det er lidt svært for os skandinaver at have et ordentligt søvnmønster, fordi vi mangler lyset.

Derfor kan det være en god idé at udsætte kroppen for ekstra lys om morgenen og i løbet af formiddagen, for eksempel i form af en lysterapilampe. Anvend ikke ekstra lys fra tidlig eftermiddag og resten af dagen.

Det blå lys fra en skærm holder os vågne

Lyset er dét, der styrer vores søvn mest. Det blå lys fra en skærm undertrykker melatoninen, så vi ikke bliver naturligt trætte. Derfor er det en rigtig dårlig idé at tage sin telefon med i seng og ligge og læse nyheder eller tjekke sociale medier, inden man skal sove.

Men faktisk kan man filtrere det blå lys fra, så det ikke hæmmer kroppens evne til at blive træt. Der findes også filtreringsbriller. Det kan være en god ide i disse tider, hvor man måske skal indhente noget arbejde om aftenen, fordi man også skal tage sig af hjemmeskoling af sine børn i løbet af sin arbejdsdag.

Nødløsningen – powernap

Rent kognitivt bliver hjernen dårligere og dårligere i løbet af dagen. De fleste af os har nok, desværre, oplevet at sidde i bilen på motorvejen med øjenlåg, der bliver tungere og tungere.

Hvis man kører 120 kilometer i timen og har et mikrosøvn-anfald på 3 sekunder, så kører man 100 meter med lukkede øjne.

Potentielt set koster det liv, at vi sover for lidt. Hvis man skal køre hjem, så er det bedre at tage powernappet, inden du sætter dig i bilen, så kommer du hjem i live.

Opskriften på et effektivt powernap i nødstilfælde

(Det er ikke noget, man skal gøre hver dag, fordi man kun har sovet fem timer om natten):

  • Drik en stærk espresso.
  • Læg dig ned og lad kroppen hvile. Man behøver ikke sove.
  • Træk vejret langsomt.
  • Efter 20-25 minutter skal uret ringe, og så står du op.
  • Hjernen får en pause, og kroppen har fået koffeinen, som virker efter 20-25 minutter.
APPFWU02V