Skip til primært indhold

Andrea donerer sine æg

Der er stor mangel på unge kvinder, som vil være ægdonorer. 22-årige Andrea Møllebjerg Sejten blev ægdonor, efter hun så et opslag på Instagram om, hvor mange par der kæmper for at blive forældre.

Siden august 2022 har Andrea Møllebjerg Sejten doneret æg ad tre omgange til kvinder, som ikke selv producerer æg og derfor ikke kan blive gravide. Hun er anonym donor og får heller ikke at vide, hvor mange kvinder der er blevet gravide med hendes æg.

For Andrea handler det helt enkelt om, at hun gerne vil hjælpe nogen, som ikke selv kan få børn.

- Jeg er kæreste med en pige, så vi skal selv have hjælp, når vi engang skal være forældre. Derfor vil jeg gerne hjælpe nogen, som ikke kan få børn, fortæller 22-årige Andrea Møllebjerg Sejten.

Hun blev inspireret til at blive ægdonor, da hun så en ung kvinde på Instagram, som havde doneret sine æg.

Hun søgte lidt på nettet og fandt frem til Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital, som har stor mangel på ægdonorer.

De kontaktede hende efter et par uger, og så kom hun ud til en samtale og nogle test for forskellige arvelige sygdomme. Nogle dage efter skulle Andrea ringe tilbage og svare på, om hun stadig havde lyst til at blive ægdonor. Det svarede hun ja til, og så skulle hun komme ud på klinikken, efter hun havde fået sin menstruation.

Man skal ikke have nåleskræk

At være ægdonor er et noget større setup end at være sæddonor. Som ægdonor skal kvinden stikke sig selv i maven med hormonsprøjter i et par uger, så ægproduktionen stimuleres. Et par dage før ægudtagningen skal hun igen stikke sig med et hormon, som gør kroppen klar til at få æggene taget ud.

For Andrea har det ikke været noget at tale om at være ægdonor. Hun beskriver dét at skulle stikke sig selv som noget, man lige skal vænne sig til, men at det ikke er meget værre, end når man får et prik i fingeren hos lægen, når man skal have taget sit infektionstal.

- Man skal ikke have nåleskræk. Det gør lidt ondt, men det har ikke påvirket mig særligt meget. Jeg har haft det fint gennem hele forløbet. Jeg har også sagt til mange af mine venner, at de skal overveje det, hvis de har lyst, fordi man hjælper en masse par, fortæller Andrea Møllebjerg Sejten.

På fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital får ufrivilligt barnløse gratis fertilitetsbehandling. Lige nu er der stor mangel på ægdonorer. Derfor søger klinikken efter kvinder, som vil være ægdonorer og hjælpe andre kvinder med at blive mødre.

Som ægdonor skal man være mellem 18 og 35 år. Alle donorer modtager 7.000 kroner til dækning af tid og udgifter i forbindelse med behandlingen. 

Klinikken gennemfører udførlige interviews med de potentielle ægdonorer om deres genetiske ophav, tjekker deres kromosomer og undersøger for HIV, hepatitis og cystisk fibrose.

Vil du høre mere, så ring og snak med en af sygeplejerskerne på fertilitetsklinikken på telefon 6541 2365 alle hverdage klokken 08.00-.15.00.

”Jeg har jo bare givet dem en lille håndsrækning”

Andrea har doneret æg tre gange siden august 2022 og har tænkt sig at gøre det alle seks gange, som er det højeste antal gange, som er tilladt. Dagen før interviewet har hun været ude på OUH og doneret æg. Hun tog direkte fra sygehuset og ud på sin HF-uddannelse.

- Jeg har fået taget 17 æg ud de sidste to gange. Jeg har valgt at være anonym, fordi jeg tænker, at det er rarest også for forældrene. Jeg har jo bare givet dem en lille hånd. Det vigtigste for mig er, at det forhåbentlig lykkes dem, som så meget ønsker at få et barn.

Donerer alt, hvad hun kan

På spørgsmålet om, hvad hendes forældres reaktion har været på, at hun er ægdonor, svarer Andrea:

- De har ikke sagt så meget til det. De er vant til at, at jeg donerer så meget i forvejen. Jeg donerer blod, stamceller og er også tilmeldt organdonorregistreret, fortæller Andrea, som vil være sygeplejerske.

APPFWU02V