Skip til primært indhold

Hvad byder du din tarm?

Tarmen har brug for fibre, og det er godt at spise varieret og undgå ultraforarbejdede fødevarer. Men hvorfor egentlig? Tag med på en kort rejse i tarmsystemet og få diætistens svar på, hvad sker i tarmen, når vi spiser.

Du er, hvad du spiser, siger man. Og det er Trine Banke Hansen helt enig i. Hun er klinisk diætist og cand.scient. i klinisk ernæring, og til daglig arbejder hun i Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme på Odense Universitetshospital. Her rådgiver hun patienter om tarmens betydning for vores sundhed:   

- Tarmen er ikke bare et rør, maden passerer igennem. Den er et avanceret maskinrum, der nedbryder maden. Den optager næringsstofferne og sender dem videre ud i kroppen.

Ifølge Trine Banke Hansen findes 70-80 procent af kroppens immunforsvar i tarmen. Derfor er det vigtigt at give tarmen gode betingelser:

- Tarmen vil dig det godt. Den arbejder flittigt med alt det, du putter i munden, men den hiver både de gode og dårlige næringsstoffer ud af maden, og derfor er det ikke lige meget, hvad du spiser, siger hun.

Tarmen har mange livretter 

Hun anbefaler, at man fylder sin tallerkenen med lidt af det hele:

- Hvis du spiser en varieret og alsidig kost – frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, magert kød, fisk, æg, mejeriprodukter, planteolier og væske – så får tarmen fødevarer, som den kan nedbryde og herefter videregive vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater, fedtstoffer og fibre til kroppen. Det er alt det, kroppen skal bruge for at fungere.  

Proteinerne er f.eks. vigtige for muskler og organer. Kulhydrater er kroppens foretrukne energikilde, fordi deres vej til cellerne er hurtigere. Fedtstofferne skal bl.a. bruges til at danne hormoner og optage de fedtopløselige vitaminer som A, D, E og K. Væske hjælper maden og fibrene med at bevæge sig gennem tarmen, så fordøjelsen fungerer glat.

Ultraforarbejdede fødevarer er ofte fyldt med salt, sukker og fedt 
Til gengæld bør man ifølge Trine Banke Hansen undgå at indtage for mange ultraforarbejdede fødevarer som fx slik, chips, kage, sodavand, hvidt brød, alkohol og færdigretter samt fastfood som pomfritter, pizza og pølser.

- Det er mad uden fibre, der glider hurtigt gennem tarmen, så man føler sig mindre mæt. Man får meget få essentielle næringsstoffer, men rigtig meget fedt, sukker, salt og tilsætningsstoffer. Det er tomme kalorier, og det er ikke sundt for kroppen i store mængder, siger hun.

Hold tarmen sund med fibre

Trine Banke Hansen opfordrer til, at man spiser fuldkornsprodukter og grove grøntsager, fordi de indeholder mange fibre:

- Fibre er gode, fordi de suger væske til sig, ligger længere i tarmen og giver mæthed og stabilt blodsukker.

Hun forklarer, at fibrene glider nogenlunde ufordøjet gennem tyndtarmen, men når de når tyktarmen, sker der en gæringsproces, som styrker bakteriebalancen i tarmen. Fibrene kan også binde skadelige stoffer som kolesterol, partikler og tungmetaller, så de udskilles med afføringen.

- Derfor er fibre med til at holde selve tarmen sund, afslutter Trine Banke Hansen.

Diætistens tre gode grunde til at spise fibre

  • Fibre giver mæthed, stabiliserer blodsukkeret og hjælper med at holde maven i gang.
  • Fibre kan binde “skidt” (fx tungmetaller og kolesterol) og fører det ud med afføringen.
  • Fibre beskytter tyktarmen og kan forebygge kræft.
  • Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 90 g fuldkorn dagligt. Husk at drikke tilstrækkeligt væske, ellers kan det give forstoppelse.

Her finder du fibrene

  • Fibre findes i fuldkornsprodukter – det vil sige mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med – fx rugbrød, havregryn, fuldkornspasta og brune ris.
  • Fibre findes også i frugt med skræl og i grove grøntsager, der skal tygges godt – fx kål, rodfrugter og bælgfrugter som linser, kikærter og bønner.
APPFWU02V