Skip til primært indhold

Der er en masse grunde til ikke at komme afsted til screening...

...men måske er forhindringerne ikke så store. Kræftkirurg og professor i gynækologiske sygdomme på Odense Universitetshospital Lone Kjeld Petersen giver her sine input til, hvordan du måske kan få gjort det til en god vane at komme afsted til screening.

Travlhed

I en travl hverdag kan et besøg hos lægen for at blive screenet for livmoderhalskræft ryge langt ned på to-do-listen.

Du skal ringe og bestille en tid hos egen læge, og det skal også passes ind med, at man ikke har menstruation, når man får lavet celleskrabet, da det kan sløre billedet.

Hvis du er gravid, så anbefales det, at du først bliver screenet efter fødslen. Derfor kan der pludselig være gået tre år eller mere mellem to screeninger.

Det er besværligt at bestille tid

Hos mange læger kan du booke en tid online, så du ikke behøver at vente i telefonen. Hvis du har styr på din cyklus, kan du også i ro og mag booke en tid, der passer med, at du ikke har menstruation.

Ikke lyst til undersøgelsen

Hvis du er nervøs for undersøgelsen, så tal med din læge om det.  Nogle kvinder frygter, at det gør ondt. Det er lægerne gode til at tage hånd om.

Det er en gynækologisk undersøgelse. Lægen tager en lille prøve af slimen på overfladen af livmoderhalsen, typisk med en lille børste på cirka en centimeter.

Det tager under fem minutter.

Husk, at screeningen er ren rutine for lægen. Der er cirka 800 praktiserende læger i Region Syddanmark, som foretager cirka 80.000 screeninger om året, så det er er noget, de har stor erfaring med.

Jeg er HPV-vaccineret. Hvorfor skal jeg så screenes?

Det skal du, fordi HPV-vaccinen ikke beskytter dig 100 procent. De første generationer af vaccinen beskytter dig 70 procent, hvorimod de nyeste vacciner, som de helt unge piger får nu, beskytter op mod 90 procent.

Stort set alle kvinder har haft eller vil på et tidspunkt få HPV-virus, som giver forbigående celleforandringer hos langt de fleste.

Screeningen kan forebygge kræft, fordi man undersøger for tilstande, der kan behandles. Det er kun de færreste kvinder, som har brug for behandling.

Få mere viden om vores tilbud om screening for livmoderhalskræft

 

APPFWU01V