Robotten Arthur kan finde ud af, om du har leddegigt
På Dansk Gigthospital i Sønderborg har de for nylig hilst deres nye robot Arthur velkommen. Arthur kan ved hjælp af ultralyd scanne patienter med leddegigt og hjælpe lægerne med at vurdere, om leddegigten er ved at blusse op. På sigt kan robotten også bruges til at diagnosticere, om en patient har en gigtsygdom eller ej.
Leddegigt rammer omkring én procent af befolkningen. Det er en sygdom, der er vigtig at blive udredt for, da den kan være svært invaliderende.
Derfor bliver mange patienter med symptomer undersøgt for, om de har leddegigt, og det sætter regionernes gigtafdelinger under pres.
Det er her, robotten Arthur kommer til hjælp. Navnet ”Arthur” er sammensat af det engelske ord for gigt, arthritis, ultralyd og robot. For det er lige præcis dét, Arthur gør. Den scanner hånd- og fingerled med ultralyd og er fodret med kunstig intelligens fra tusindvis af tidligere scanninger, så den helt præcist kan levere en scanningsrapport, som lægerne kan bruge til hurtigere at spotte sygdomstegn.
Arthur kan give lægerne mere tid
Oliver Hendricks er ledende overlæge og forskningsleder på Dansk Gigthospital i Sønderborg/Center for Viden om Gigt. Han er selvsagt begejstret for Arthur og for det store potentiale, der ligger i hurtigt og præcist at kunne optimere patienternes behandling og dermed også give speciallægerne mere tid til de patienter, der har størst behov.
- Vores data viser, at for hver 10 patienter, der bliver henvist med mistanke om leddegigt, er det kun én til to af dem, der har en gigtsygdom i så svær grad, at det kræver speciallægebehandling. Det vil sige, at omtrent fire ud af fem patienter bliver sendt retur til egen læge, som regel med gode råd om behandling af slidgigt. Her kommer Arthur ind i billedet, da vi forventer, at Arthurs scanningsekspertise på sigt kan give speciallægerne mere tid til de patienter, der har størst behov, fortæller Oliver Hendricks.
En robot kan aldrig erstatte øjenkontakt
Når det er sagt, så understreger han, at det aldrig vil blive sådan, at man kun kommer til at møde en robot.
- Som patient skal du altid møde et menneske, der kigger dig i øjnene og fortæller dig, hvad du fejler. Der er et kæmpe potentiale i det her, og jeg er sikker på, at vi om 10 år vil bruge det til at diagnosticere mange forskellige sygdomme. Men vi skal gøre det ordentligt og sikre maksimal tryghed for patienterne, understreger Oliver Hendricks.
Netop tryghed, evidens og omhyggelighed er kodeordene i det projekt, som Dansk Gigthospital starter op her i foråret 2024 for at være fuldstændig sikre på, at de scanninger, som Arthur udfører, er korrekte.
- Det er derfor, at vi laver et projekt med patienter, der allerede har en diagnose, så dét, Arthur skal holde øje med, er, om leddegigten blusser op. Vi kører et forsøg, hvor patienterne bliver set af Arthur, og bagefter af en af vores tre dygtigste læger, som er eksperter i ultralyd, forklarer Oliver Hendricks.
Han tøver ikke med at kalde det et kvantespring, at robotten kan fodres med kunstig intelligens.
- Det her er innovativ ingeniørvidenskab koblet op på AI, som er patientvenlig, og som kommer til at spare ressourcer, siger Oliver Hendricks.
I øvrigt har de som en lille kuriositet besluttet, at det rum, som Arthur står i, hedder Camelot. Ligesom den sagnomspundne Kong Arthurs slot.
Fakta om robotten Arthur
Arthurs robotarm udfører med meget høj følsomhed undersøgelsen af håndens og fingrenes led med ultralyd og kunstig intelligens.
Idéen til Arthur opstod i samarbejde mellem robotprofessor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) og overlæge Søren Andreas Just fra Odense Universitetshospital (OUH).
Den vejer 150 kilo, er 138 cm høj, scanner 11 led pr. hånd og har en kapacitet på fire patienter i timen.