Skip til primært indhold

Førstehjælp til forstuvning og ledskred

Et tæppe på gulvet, et glat fortov eller et øjebliks uopmærksomhed på løbeturen. Mere skal der ikke til. Faldulykker kan ramme alle, og er man uheldig, kan konsekvensen være en forstuvning eller et ledskred.

Billede af en fod, der vrikker om.

En forstuvning kan ske pludseligt - f.eks. på løbeturen - men man kan begrænse skaden med hurtig førstehjælp.

Forstuvninger og ledskred opstår ofte i forbindelse med et fald, hvor man lander så uheldigt, at et led bliver strakt for meget eller vredet ud af sin vante position. Ifølge førstehjælpsinstruktør Mark Søgaard fra Ambulance Syd giver det nogle særlige symptomer:

- Det er bestemt ikke rart at få en forstuvning. Der trænger væske ud i leddet, som får leddet til at hæve inden for få minutter. Huden kan også blive misfarvet. Leddet vil være ømt, og man vil ikke kunne bevæge det særligt meget, uden at det gør rigtig ondt. I et ledskred er leddet blevet forskudt fra sin normale position og er ikke kommet tilbage på plads. Det giver mange smerter. Man hjælper bedst ved at støtte leddet, der hvor det er, og sørge for at køle det ned.

Sådan giver du førstehjælp i faldulykker

En forstuvning kan ske pludseligt, men man kan begrænse skaden med hurtig førstehjælp. RICE-huskereglen hjælper dig med at huske, hvad du skal gøre:   

Førstehjælp til forstuvning

  1. Ro –  læg den tilskadekomne ned.
  2. Is – afkøl det skadede sted for at forhindre, at det hæver. Du kan bruge ispose, frosne ærter eller lign., men husk at få et lag stof imellem hud og is og køl max i ti minutter.
  3. Compression – læg en støttende og komprimerende forbinding.
  4. Elevér – løft det skadede sted, hvis det er muligt.

Førstehjælp til ledskred

Et ledskred er mere alvorligt og kræver professionel hjælp:

  1. Støt leddet i den position. Begynd ikke at rette det ud.
  2. Tilkald hjælp: Ring 112
  3. Køl det skadede sted for at lindre smerter og forhindre hævelse, dog max i ti minutter.  
APPFWU02V