Skip til primært indhold

Aaaav min fod!!

Kvinder har oftere fodgener end mænd. Blandt 50-årige har hver femte kvinde og hver tiende mand smerter, når de arbejder.

Den mest almindelige knyst er den, hvor storetåen er skæv og svajer ind mod de andre tæer – på latin hedder det hallux valgus – enten fordi der sker en knogleudbuling på foden eller på grund af slidgigt.

- Der er meget store individuelle forskelle på, om knyster giver smerter eller ej. Nogle mennesker har knyster, hvor storetåen er helt skæv og presset ind mod de andre tæer, uden at det giver smerter. Andre kan have en mindre knyst, som giver vanvittige smerter, forklarer fod- og ankelkirurg Jacob Hunter.

Jacob Hunter er afdelingslæge på Friklinikken i Grindsted og på Esbjerg Sygehus, hvor han opererer knyster væk på folk næsten hver dag. Men han understreger, at operation er den sidste udvej og kun for dem, der har smerter hele tiden, og hvor al gang, lige meget hvilket fodtøj man har på, giver smerter.

- At lade sig operere er altid noget, hvor man skal overveje nøje for og imod. For vi går altså ind og skærer en knogle helt over og retter den ud. Der er en risiko for, at smerterne bliver værre, eller at knoglen ikke vokser ordentligt sammen. Det er en lille risiko, men vi skal fortælle folk, at den er der, understreger Jacob Hunter.

Mandlig læge i blåt operationstøj stående på operationsstue.

Fod- og ankelkirurg Jacob Hunter med en model af fodens skelet, som består af 26 fodknogler, der holdes sammen af kraftige ledbånd.

Kvinder får oftere knyster end mænd

Kvinder har langt oftere fodgener end mænd. I forhold til at udvikle knyster er der fire gange så mange kvinder som mænd, der får dem. Men det er en myte, at det udelukkende skyldes, at man har gået i høje hæle.

- Udviklingen af knyster er også hormonelt betinget. Ledbåndene i fødderne bliver svækket både i forbindelse med graviditeter og ved overgangsalder, forklarer Jacob Hunter.

Hvis man begynder at få gener, så er fodkirurgens bedste råd dog, at man holder op med at gå i høje hæle, spidse sko og i det hele taget fodtøj, som ikke er komfortabelt. For det er med til at forværre tilstanden.

- Når dronning Mary tager sneakers på til en kjole, så bliver vi som fodfolk rigtig glade, for det er en mode, der er god for fødderne, siger Jacob Hunter.

Selvom Jacob Hunter er kirurg, og hans job består i at operere folks fodlidelser væk, så vil han helst undgå at skulle skære i folks fødder.

- Operation er den sidste løsning. De, der vælger at blive opereret, har ofte prøvet alt andet i lang tid, siger Jacob Hunter.

Kunne du lide, hvad du læste her, så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om sundhed direkte i din indbakke:

APPFWU01V