Skip til primært indhold

10 gode råd til dig med tinnitus

Det kan være rigtig svært at abstrahere fra den susen eller hylende lyd, der opstår ved tinnitus – og man kan godt føle, at man er ved at blive skør af lyden. Der er heldigvis flere forskellige ting, som kan hjælpe dig og din hjerne med at tune lyden ud:

1. Hav radioen til at køre lavt i baggrunden – den skal ikke overdøve tinnitussen, men give dig noget andet at fokusere på eller rum til at koncentrere dig om arbejde eller andet.

2. Lad dig opsluge af daglige gøremål – det kan være med til at optage dine tanker og flytte opmærksomheden fra din tinnitus til noget andet.

3. Tag en lur – det kan give dig ro fra lydene.

4. Gør brug af lav musik, lydstimulering eller naturlyde til at falde i søvn.

5. Arbejd med at acceptere, at tinnitussen er blevet en del af dit liv – det er vigtigt ikke at ende i en ond cirkel, hvor tinnitussen styrer dig. Du kan lære at styre den.

6. Arbejd med at styre din opmærksomhed væk fra din tinnitus, f.eks. med en gåtur i naturen eller meditation.

7. Undgå at isolere dig – socialt samvær med andre mennesker er godt for din mentale sundhed.

8. Få en god snak med en ven – det kan hjælpe både dig og din omgangskreds med at forstå, hvordan du har det.

9. Forsøg at undgå stress, som kan forværre tinnitussen i perioder – bliv opmærksom på, hvad der kan trigge din tinnitus.

10. Få professionel hjælp fra en hørepædagog eller psykolog – det kan hjælpe dig, hvis du oplever konstant hylen eller har svært ved at acceptere og leve med tinnitus.

Hos cirka 4 procent af personer med tinnitus vil lydene være så markante og til stede konstant, at det for ikke er muligt at abstrahere fra lyden. Der anbefales det at opsøge hjælp i form af information og vejledning og støttende samtaler fra læge, hørepædagog, psykolog eller psykiater – og overveje at deltage i en netværksgruppe med andre i samme situation.

APPFWU01V