Skip til primært indhold

”Med næsespray-vaccine afviser man virus i døren”

Professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos forklarer, hvorfor det giver rigtig god mening at lade sine små børn influenzavaccinere. Det mindsker risikoen for en særlig slem influenzasæson.

Hvorfor synes du, at det er en god idé, at små børn bliver vaccineret mod influenza?

- Jeg synes, det er en god idé, fordi børn er højsmitsomme. De bliver ikke nødvendigvis meget syge, men de bringer smitten videre til bedsteforældre og andre, som har et svækket immunforsvar og derfor ikke kan tåle at få influenza. Derfor er det en rigtig god idé at fjerne så meget influenza som muligt, forklarer Hans Jørn Kolmos.

- Problemet med symptomer på influenza er, at der er masser i omløb, hvor man nemt kan mistolke det som almindelig forkølelse. Men mange af de kraftige forkølelser kan være influenza. Mange smitter uden at vide det.

Hvorfor er det smart at bruge en næsespray-vaccine til børn?

- Den til børn er et pust op i næsen, som gør, at man får opbygget en immunitet helt ud i slimhinderne. Man får så at sige afvist virus meget effektivt i ”døren”. Vaccinen ligner til forveksling den måde, man bliver smittet i daginstitutioner og ude i samfundet. Altså gennem mund, næse, og øjne.

- Ideelt set er sprayvacciner det bedste. Det er en meget mere naturlig måde at blive smittet på. Det er jo sådan, vi bliver angrebet af virus. Det her er en vaccine, som efterligner smittemåden ved selve sygdommen.

- Det vil ikke undre mig, at vi alle sammen om nogle år vil blive tilbudt vacciner med næsespray.

- Men lige nu går vi forrest med dem til børnene. Det er en glimrende vaccine til børn. Også fordi, at der er ingen børn, der bryder sig om nåle. Vi accepterer det, når vores børn skal vaccineres for børnesygdomme, men hvis vi kan undgå det, så er det da at foretrække.

- Derfor man er gået forrest med næsevaccinen til børn.

Er det en myte, at det er en god idé at få en omgang influenza for at styrke immunforsvaret?

- I de ældre aldersgrupper bider influenza rigtig hårdt. Man risikerer at få et alvorligt forløb og også alvorlige senfølger. Der sker en hel masse i kroppen. Noget af det er kædereaktioner i vores immunsystem. Virus sender betændelsesmarkører rundt i blodet, som påvirker væggen i vores blodkar. Derfor er det ikke bare selve infektionen, som er et problem. Ældre har også øget risiko for blodpropper i hjertet og hjerneblødninger efter en influenza.

- Vi tilbyder jo influenzavacciner til borgere over 65 og folk, som er udsatte. Problemet er, at den vaccine ikke virker 100 procent, for når du er ældre eller har et svækket immunforsvar, så danner kroppen ikke de antistoffer, som den burde.

- Det er et glimrende sikkerhedstiltag, at de ældre og sårbare lader sig vaccinere. Det er bare ikke nok. Det er derfor, at det er en stor hjælp, hvis de mindste børn ikke spreder virus i stor stil.

APPFWU01V