Skip til primært indhold

Hjerneforsker: Derfor bliver du afhængig af nikotin

Hvad sker der egentlig, når nikotinen finder vej til kroppens kontrolcenter - hjernen? Det forklarer lektor og hjerneforsker Åsa Fex Svenningsen.

Hjernen er et meget komplekst organ. Når du hører, føler, ser og sanser, så sætter hjernen alle de indtryk sammen og danner den virkelighed, du oplever.

Når du ryger eller tager snus, finder flere af de skadelige stoffer fra røgen også vej til din hjerne. Her er der særligt ét stof, der er med til at påvirke hjernen: Nikotin.

- Nikotinen påvirker hjernen på en række forskellige måder, og den værste er, at man bliver afhængig. Afhængigheden sidder i hjernen, og det er nikotinen, der skaber den, siger Åsa Fex Svenningsen, lektor og hjerneforsker ved Syddansk Universitet.

Dopamin - et feel-good-stof

Nikotin får hjernen til at producere mere af stoffet dopamin. Dopamin er et stof, der gør, at du føler dig godt tilpas. Din hjerne udskiller eksempelvis dopamin, når du er glad, spiser noget lækkert, eller gør noget du godt kan lide. Det bliver også kaldet et feel-good-stof.

- Nikotin påvirker din virkelighed, fordi du kommer til at føle dig mere tilpas, verden bliver lidt gladere, mere positiv, og du føler dig mindre stresset, når du ryger eller tager snus. Det er dopaminen, der er skyld i det. Og det lyder jo egentlig godt nok, men problemet er, at når du tager snus eller ryger, så kommer der rigtig, rigtig meget dopamin i hjernen. Det kan hjernen godt lide, og det gør, at hjernen husker, hvor godt det føles. Og så bliver du afhængig, siger Åsa Fex Svenningsen.

Mere og mere afhængig

I hjernen sætter nikotinen sig fast på en såkaldt receptor, som er en lille modtager, der opfanger signalstoffer. Når nikotinen sætter sig, bliver der sendt signal ud i hjernen, om at der skal udskilles dopamin.

Men nikotinen gør også, at hjernen udvikler flere receptorer, så den kan optage mere nikotin og lave endnu mere dopamin. En selvforstærkende effekt.

- Det gør, at du vil gøre det mere og mere. Du begynder måske med en cigaret eller et stykke snus om dagen, eller når du er til fest. Så en dag, hvor du har det lidt skidt, tænker du ”det kunne da være fint med lidt snus nu”. Og efter tre-fire timer tænker du, at det var da egentlig rigtig godt, jeg tager en til. Man vil have mere og mere. Det er det, der er afhængighed. Det er fuldstændig det samme, hvis man er alkoholiker eller narkoman. Der sker det samme, hvor afhængigheden bliver større og større, siger Åsa Fex Svenningsen.

APPFWU02V