Milten
Den blodrøde milt har travlt. Den er på én og samme tid et lille rensningsanlæg, en blodbank og en trofast kriger, som tager kampen op mod de bakterier, der trænger ind i kroppen. Den er en vigtig del af kroppens immunforsvar, men ikke mere vigtig end at du godt kan klare dig uden en milt.
Inde bag mavesækken i den øverste venstre del af bughulen – lige under de nederste ribben – ligger milten. Den er mørkerød, bønneformet, ca. 10-12 cm lang og vejer ca. 150 -200 gram.
Den dybrøde farve skyldes, at milten er fyldt med blodkar, der tilsammen kan opbevare op mod 2,4 dl blod, og det bløde væv er omgivet af en millimetertynd beskyttende kapsel af bindevæv.
Holder blodet rent
Milten er en af kroppens mange organer, og sammen med blandt andet knoglemarven, brislen, lymfekirtlerne og mandlerne er den en del af kroppens lymfesystem.
Miltens opgaver er at:
- filtrere og rense blodet
- hjælpe immunforsvaret med at bekæmpe infektioner, bakterier og virus
- nedbryde gamle og beskadigede blodceller
- lagre næringsstoffer såsom jern, som kan frigives, når kroppen har brug for det
- fungere som depot for røde blodlegemer.
Sårbar ved slag og sygdom
Slag og stød mod bugen kan ramme milten og give store smerter. Hvis milten bliver skadet i en ulykke, kan milten bløde så kraftigt, at det kan påvirke blodets kredsløb. Mindre blødninger kan stoppe af sig selv, men er skaden alvorlig, kan det være nødvendigt at fjerne milten.
Nogle sygdomme som for eksempel kyssesyge (mononukleose), malaria og leukæmi kan få milten til at vokse og blive forstørret.
Hvis milten mangler
Du kan godt undvære din milt. Hvis det er nødvendigt at fjerne milten, vil kroppens andre organer overtage mange af miltens funktioner.
Men visse infektioner kan få et alvorligere forløb, hvis du mangler din milt. Derfor vil du blive tilbudt vaccine mod risikable bakterier som for eksempel pneumokokker, der kan være årsag til lungebetændelse.
Kilde: sundhed.dk, netdoktor.dk