Region Syddanmark laver ny råstofplan
Regionsrådet har den 25. november 2024 besluttet, at der skal laves en ny råstofplan. Arbejdet med en ny plan skal følge en række trin, der er fastsat i råstofloven. På denne side kan du følge, hvor langt vi er i processen. Vi forventer, at en ny råstofplan kan træde i kraft i slutningen af 2026.
Status:
Regionsrådet har besluttet at Råstofplan 2020 skal revideres.
Planproces for ny råstofplan
Sommer 2024
Regionsrådets miljøudvalg besluttede i sommeren 2024 at sende en redegørelse for råstofområdet i offentlig høring fra den 12. juni til den 6. september 2024. Redegørelsen og høringen skal danne grundlag for beslutning om, hvorvidt råstofplanens skal revideres. Her kan du se redegørelsen og de indkomne høringssvar.
Efterår 2024
Den 25. november 2024 besluttede regionsrådet i Region Syddanmark, at den gældende Råstofplan 2020 skal revideres. Det vil sige, at der skal laves en ny råstofplan.
Vinter/forår 2025
Arbejdet med at lave en ny råstofplan indledes med at regionen indkalder idéer og forslag til hvad planen skal indeholde. Det sker gennem en otte ugers offentlig høring. I denne periode har alle mulighed for at komme med bemærkninger og bidrag.
Under indkaldelsen af idéer og forslag er det som udgangspunkt hele råstofplanen der er til debat. Det er i denne høring, regionen tager imod forslag til bl.a. indsatser i planperioden, strategi og retningslinjer og nye graveområder.
Regionen forventer at der indkaldes idéer og forslag fra medio januar 2025 til medio marts 2025.
Andet kvartal 2025 - første kvartal 2026
På baggrund af de idéer og forslag regionen modtager under høringen, udarbejdes et forslag til en ny råstofplan. Regionen tager også udgangspunkt i egne analyser og geologiske undersøgelser.
Når nye områder skal med i råstofplanen, skal der forinden ske en afvejning af på den ene side råstofressourcen på arealet og samfundets behov for råstoffer og på den anden side de påvirkninger råstofgravningen laver på bl.a. natur, miljø, landskab og naboer. Det er derfor ikke alle nye arealer der bliver foreslået, der også kommer med i planen. Det kan for eksempel være at råstofressourcen er for lille eller at kvaliteten er for dårlig i forhold til de påvirkninger der kommer på omgivelserne.
Foruden nye områder, der skal med i planen, forventer regionen at der kan tages arealer ud af råstofplanen, fx hvis de er gravet færdig eller det har vist sig, at der alligevel ikke er en råstofinteresse.
Udarbejdelsen af forslaget til råstofplan kræver mange vurderinger af fx råstofressourcer og miljøpåvirkning. Afhængig af hvor mange ønsker til nye råstofgraveområder regionen modtager, forventes det at tage ca. et år at udarbejde et forslag til ny råstofplan.
Vinter/forår 2026
Når der er udarbejdet et forslag til ny råstofplan, sender regionsrådet forslaget i høring. Forslaget sendes i offentlig høring i mindst otte uger, hvor alle har mulighed for at komme med bemærkninger til indholdet.
Samtidig sendes forslaget i partshøring. Parter, der modtager et høringsbrev direkte, vil typisk være lodsejere og naboer til nye, foreslåede graveområder og dem der har ønsket, at arealet blev udlagt som graveområde.
I forbindelse med høringen af forslaget til ny råstofplan, forventer regionen at afholde borgermøder hvor man kan give sin mening til kende og få svar på spørgsmål om forslaget til råstofplan.
Vi forventer, at et forslag til ny råstofplan kan sendes i høring i første kvartal 2026.
Sommer/efterår 2026
På baggrund af de bemærkninger regionen har modtaget under høringen, tilrettes forslaget til råstofplan. Det kan fx være, hvis der under høringen er kommet nye, væsentlige oplysninger om konkrete områder, som regionen ikke var bekendt med.
Alle de indkomne høringssvar bliver gennemgået og fremlægges for regionsrådet.
Fjerde kvartal 2026
Det tilrettede forslag til ny råstofplan og de indkomne høringssvar bliver fremlagt for regionsrådet. På den baggrund skal regionsrådet beslutte, om det tilrettede forslag til råstofplan kan godkendes.
Hvis regionsrådet godkender det tilrettede forslag, er den nye råstofplan vedtaget. Den nye råstofplan bliver herefter annonceret og træder i kraft med det samme.
Vi forventer at den ny råstofplan kan træde i kraft i slutningen af 2026.
Vinter 2026/2027
Der er mulighed for at klage over regionsrådet afgørelse om at vedtage den ny råstofplan i fire uger efter vedtagelsen.
Der kan kun klages over retlige forhold - det vil sige om de regler og procedurer der er bekrevet i lovgivningen er fulgt.
Det fremgår af råstoflovens § 15 hvem der kan klage over afgørelsen om at vedtage den ny råstofplan.
Spørgsmål?
Har du spørgsmål til planprocessen eller til råstofplanen?
Du kan læse svar på ofte stillede spørgsmål eller kontakte råstofteamet på raastofplan@rsyd.dk eller tlf.: 76 63 19 17.