Skip til primært indhold

Nyt OUH får Danmarks grønneste nødstrømssystem

De syv nye nødstrømsmotorer har en kapacitet, der kan forsyne 7000 husstande med strøm. De vil på 25 år kunne spare hospitalsdriften for 160 millioner kroner og 2500 ton CO2-udledning.

Her ses én af de syv nødstrømsmotorer, som skal forsyne Nyt OUH med strøm i tilfælde af nedbrud på strømforsyningen fra de lokale kraftværker.

Danmarks grønneste nødstrømssystem findes på det nye OUH. Hospitalet har nemlig installeret syv nødstrømsmotorer, som skal forsyne hospitalet med strøm i tilfælde af nedbrud på strømforsyningen fra de lokale kraftværker. 

Selv små udsving kan være katastrofale for patienter i kuvøser, respiratorer osv., og anlæggets fornemste opgave er at neutralisere disse udsving. Anlægget, som er leveret og bliver driftet af Coromatic A/S, bliver Danmarks grønneste nødstrømssystem med en kapacitet, der kan forsyne 7000 husstande med strøm. 

Motorerne i nødstrømssystemet er ankommet fra Piller Power Systems i Tyskland, hvor de er produceret. De blev løftet af lastbilen med en stor kran og nøjsomt placeret på gulvet i deres nye hjem i Teknikbyen umiddelbart syd for hospitalsbyggeriet.

I ældre nødstrømssystemer bruges batterier, der skal udskiftes hvert 8. år. Men i det nye system er de erstattet af et stort svinghjul, der roterer konstant og genererer så meget kinetisk energi, at hjulet vil fortsætte i tilfælde af nedbrud og forsyne hospitalet med energi, indtil de dieseldrevne nødmotorer er startet op og kan tage over.

Svinghjulet vil også tage alle de små strømudfald, der jævnligt er i forsyningen fra kraftværkerne. Det betyder langt færre starter af de store dieselmotorer. Anlægget vil ifølge leverandøren Coromatic i løbet af 25 år spare hospitalsdriften for 160 millioner kroner og 2500 ton CO2 udledning.

OUH vil være det første hospital i Danmark, der benytter sig af denne banebrydende, grønne teknologi.

En stor kran fik løftet og nøjsomt placeret den sidste af de syv nødstrømsmotorer på gulvet i Teknikbyen umiddelbart syd for hospitalsbyggeriet

APPFWU01V