Skip til primært indhold

Ny medicin slog Mikkels eksem ned: "Det var som at vinde i Lotto

Allerede som spæd fik Mikkel Holm Thomsen børneeksem og har i mange år været i intensiv behandling med diverse hormoncremer. Men for tre år siden fik Mikkel tilbudt en ny form for behandling, som har gjort livet meget nemmere for ham og hans familie.

Mikkel skal have en indsprøjtning hver tredje uge for at holde eksemet nede. Han er ved at lære selv at tage indsprøjtningen, da han skal på efterskole efter sommer.

Som spæd sov Mikkel Holm Thomsen med små handsker på for at forhindre, at han kløede i det eksem, der bredte sig over store dele af hans lille krop. På trods af handskerne var der ofte små kradsemærker i ansigtet, og hans øjne var hævede, fordi han kløede så meget i dem.

- Nattesøvnen var forfærdelig. Han lavede sådan nogle klynke-lyde i søvne, men vi kunne ikke gøre andet end at smøre ham og sørge for, at hans dyne ikke var for varm. Det var faktisk lidt hårdt, fortæller Mikkels mor Helle Holm Thomsen.

15-årige Mikkel fik konstateret børneeksem, også kaldet atopisk eksem, da han var tre måneder gammel. Han kan derfor af gode grunde ikke huske andet, end at han altid har haft eksem.

- Jeg har egentlig haft det godt og været lidt ligeglad, for jeg lagde ikke rigtig mærke til, at jeg kløede – jeg gjorde det bare.

Hormoncreme morgen og aften blev en rutine

Mikkel var kun få måneder gammel, da Mikkels mor blev opmærksom på, at noget var galt.

- Jeg har ham med til babysvømning, hvor han bare skriger og bliver helt rød på hele kroppen, efter han har været i vandet, fortæller hun.

Kort tid efter begynder Mikkel at få plamager af eksem på kroppen, og familien får udskrevet den første hormoncreme fra deres praktiserende læge.  

- Vi var meget forsigtige i begyndelsen, for vi var nervøse for, at hormoncremen ville påvirke ham på sigt. Vi smurte kun et tyndt lag på, hvilket ikke gav den store effekt. Siden hen blev vi opmærksomme på, at vi bare skal smøre tykt på, fortæller Mikkels far Johnny Thomsen.

Eksemen gik ikke væk, og da Mikkel var 3 år, blev familien henvist til Hudafdelingen på Odense Universitetshospital for at blive undersøgt og behandlet af regionens specialister på området.

I årenes løb har familien prøvet en lang række forskellige hormoncremer og behandlinger, og indsmøring morgen og aften har været en daglig rutine.

- Vi har nok været rundt om alle typer hormoncreme. På et tidspunkt brugte vi 7000-8000 kr. om året på cremer, hvor vi heldigvis fik dækket cirka halvdelen af udgiften, fortæller Helle.

Eksemsen har flyttet sig rundt på Mikkels krop. Nogle gange har det næsten været helt væk, mens det andre gange har fyldt cirka halvdelen af Mikkels krop.

- Der var en sommer, hvor vi troede, at nu var det væk – hvor sol og luft til kroppen gjorde godt. Men så kom det igen i fuld flor, da det blev efterår, fortæller Johnny.

Familien har hele tiden haft et håb om, at når Mikkel blev ældre, ville han vokse fra eksemen, men det kom altid igen.

Mikkel blev mødt med nysgerrige spørgsmål

Mikkel har heldigvis aldrig oplevet drillerier på grund af eksemen, for kammeraterne var vant til at se ham med plamager af eksem – sådan havde han jo altid set ud.

På ferier kunne der godt være nogle børn, der spurgte, hvorfor Mikkel havde så mange pletter, men det var kun af ren og skær nysgerrighed.

Det, der har generet Mikkel mest i hverdagen, har været behandlingen:

- Der værste var, at jeg skulle smøres morgen og aften. Det klistrede, og så var det ubehageligt at få tøj på efter at have fået et tykt lag creme på hele kroppen, fortæller han.

Mikkel har også af og til måttet springe over svømningen, da det var på skoleskemaet.

- Klorvandet udtørrede min hud så meget, at den blev irriteret. Og så skulle jeg til at smøre hele min krop ind – det kunne jeg ikke selv klare dengang, fortæller Mikkel.

En af de første i Danmark

I årenes løb er det ikke lykkedes at finde en behandling, der for alvor kunne holde Mikkels eksem nede, men da han var 11 år, blev Johnny opmærksom på en ny form for behandling, som de havde god succes med i USA. Han tog derfor kontakt til OUH.

Behandlingen var kun lige kommet til Danmark, og den var endnu ikke testet på børn. Men da Mikkel fyldte 12 år, blev der åbnet for behandling af børn ned til 12 år.

Kriterierne for at blive tilbudt behandlingen var, at man skulle have eksem i voldsom grad og have prøvet alle mulige former for behandling uden effekt. De kriterier opfyldte Mikkel, der samtidig var kommet i en alder, hvor sandsynligheden for, at han voksede fra eksemen, var ret lille.

Mikkel blev dermed en af de første under 18 år, der fik behandlingen i Danmark.

Et mirakelmiddel

I 2021 fik Mikkel sin første indsprøjtning med Dupixent på sygehuset.

Familien fik oplyst, at der ville gå 4-6 uger, før de kunne se en effekt. Men allerede efter et par dage begyndte eksemen at forsvinde, og cirka tre dage senere var det stort set væk.

- Det var som at vinde i lotto, da han fik den medicin, lyder det fra Helle. Og Johnny er enig.

- Det er et mirakelmiddel, som vi alle glæder os over. Vi skal ikke længere smøre Mikkel hver dag, og Mikkel undgår at skulle gå at klø sig selv til blods, nu hvor han er kommet i puberteten.

Mikkel har siden første indsprøjtning som 12-årig fået en indsprøjtning hver anden uge, men forsøger nu at nedtrappe behandlingen ved kun at tage medicinen hver tredje uge. Indtil nu er det gået rigtig fint. Det er hans forældre, der giver ham indsprøjtningen, men inden længe skal han lære selv at tage den, for han skal på efterskole efter sommerferien.

Han har efterhånden vænnet sig til ikke at have eksem længere, men medgiver, at det har været rart at slippe af med.

- Det er især dejligt, at jeg ikke behøver smøre mig med hormoncreme længere. Særligt nu, hvor jeg snart skal på efterskole.

Tilbage er kun glæden over den nye medicin, lidt tør hud i ansigtet og så de tynde hvide streger, som findes på hele kroppen – ar alle de steder, hvor Mikkel de første 12 år af sit liv har kradset sig til blods.

Mikkels forældre har i årenes løb brugt meget tid og energi på Mikkels eksem - de har blandt andet skulle smøre Mikkel ind med cremer flere gange dagligt.

Et hav af cremer og inhalatorer har været i brug i årenes løb til at bekæmpe Mikkels eksem og den allergi og astma, som han også lider af.

Det eneste sted, hvor Mikkel stadig er nødt til at at smøre sig, er i ansigtet over øjnene, hvor huden kan være lidt tør.

APPFWU02V