Se madens vej igennem tarmen
Fra du tygger og synker din mad, til den kommer ud i den anden ende, kan der gå lang tid. Madens rejse gennem fordøjelsessystemet kan tage op til 36 timer.
Se madens vej igennem tarmen
Munden tygger maden, og spyttet begynder at nedbryde kulhydrater.
Spiserøret fører maden ned til mavesækken.
Mavesækken opbevarer maden. Den ælter og blander også maden med syre, der nedbryder maden til en tyk grød, der sendes videre til tyndtarmen i små portioner.
Tyndtarmen er ca. 6 meter lang. Med hjælp fra enzymer fra bugspytkirtlen, der fungerer som små sakse, bliver maden klippet i mikroskopiske dele, og så kan hovedparten af næringsoptagelsen finde sted.
Indersiden af tarmvæggen er fyldt med millioner af små hår, der ligner et koralrev. Hårene øger tarmens overflade, så den har et enormt areal, der kan optage vitaminer, mineraler, proteiner, fedt og kulhydrater effektivt.
Næringsstofferne optages igennem tarmvæggen og føres ud i blodbanen og derfra videre rundt i kroppen.
Tyktarmen er ca. 1,5 meter lang og fyldt med både gode og mindre gode bakterier. De gode bakterier beskytter tarmen, hjælper med optagelse af nogle vitaminer og nedbryder fibrene, der ikke er blevet optaget i tyndtarmen. Tyktarmen optager også en mindre mængde vand og salte.
Endetarmen modtager det mad, der ikke kan fordøjes. Den opbevarer det, indtil det kommer ud som afføring.
Hjælpeorganer såsom spytkirtlerne i munden, bugspytkirtlen, leveren og galdeblæren bidrager med vigtige hjælperedskaber til fordøjelsessystemet.