Skip til primært indhold

Zone 4 fredag morgen

Tre patienter venter i Zone 4 på Sygehus Lillebælt i Kolding fredag morgen. Men modsat et almindeligt ventelokale er der aktivitet omkring de tre patienter.

En får taget blodprøve, mens en anden taler med en læge. Lidt efter venter de igen på næste skridt i deres forløb. To af de patienter, der denne morgen er blevet visiteret, hedder Preben. Navnet er det eneste, de har til fælles. Den ene Preben er allerede videre i systemet, mens den anden Preben er i gang med at finde ud af, hvorfor han har så frygteligt ondt i maven. Vi har talt med dem begge.

Preben Dahl Krigslund er ofte på sygehuset for at få kroppen drænet for væske. Han er glad for zone 4, hvor han kommer hurtigt til og tre timer efter kan han tage hjem igen.

Fra indlæggelse til tre timer i sengen

Preben Dahl Krigslund kender efterhånden Sygehus Lillebælt indefra og har flere gange været indlagt tre til fire dage på Sygehus Lillebælt i Vejle og i Kolding. Han har det, han betegner som ”dårlige kar,” og det betyder, at han løbende får for meget væske i kroppen. Det samler sig i maven, i benene og i det hele taget i resten af kroppen.

- Væsken samler sig mest i maven, og det er faktisk dejligt, når de tapper to til fire liter væske ud af min krop, forklarer Preben Dahl Krigslund.

Denne fredag morgen er Preben Dahl Krigslund blevet henvist til Zone 4, og her bliver han hurtigt lagt op i en seng med dræn. Under snakken er han allerede i behandling og dermed næsten på vej hjem igen.
Selvom han får vanddrivende medicin, må han jævnligt have hjælp til at få drænet kroppen for vand, og for ham betyder Zone 4, at det hele bliver lidt nemmere.

- Det her er ikke en sygdom, som går væk, og det er ikke særligt sjovt i længden at være indlagt. Jeg synes, det er en rigtig god ide at lave den her løsning, hvor jeg kommer ind om morgenen, får lagt dræn i Zone 4 og ligger her tre timer, og så kan jeg tage hjem igen, fortæller Preben Dahl Krigslund.

Læge Rune Overgaard undersøger Preben og konstaterer, at han har galdesten. Samme eftermiddag bliver han opereret.

Akutte smerter krævede hurtig handling

Preben Bjarne Rasmussen og hans hustru Ida Rasmussen sidder i Zone 4 og venter på svar fra en scanning. Imens de venter, får Preben taget blodprøver, og de skal også tale med en læge.

Man kan ikke se det på Preben, men han har rigtig ondt i maven, og det startede allerede onsdag nat.

- Jeg vågnede med et spjæt og havde vanvittigt ondt i maven, og de Panodiler, jeg tog, hjalp aldrig en dyt, siger han med et skævt smil.

Lægens smertestillende medicin har stadig ikke hjulpet fredag, og derfor sidder Preben og Ida nu i Zone 4.

- Det kører tjept, tjept, tjept her. Der sker noget, og det kan jeg godt lide. I gamle dage kunne man risikere at sidde i et venteværelse, og der skete ikke noget. Det gør der nu, fortæller Prebens hustru Ida.

En time senere bliver de kaldt ind i et rum. Samtalen og undersøgelsen af Prebens mave foregår ikke ude i venteområdet som nogle af de andre funktioner. Læge Rune Overgaard trykker Preben på maven og konstaterer, at Preben har galdesten.

- Det er din galdeblære, der gør ondt, fortæller han.

- Vi mangler dine blodprøvesvar. Hvis dit infektionstal er faldende, ser det ud, som om kroppen er ved at fikse det selv. Hvis infektionstallet er stigendende, kan det være, du skal opereres senere i dag, siger Rune Overgaard.

De får en snak om de mulige scenarier. Ida vil helst have, at Preben undgår operation. Preben vil bare have smerterne til at holde op, og Rune Overgaard fastholder, at hvis Prebens infektionstal er stigende, taler det for en operation.

Da blodprøveresultatet kommer, kan de se, at infektionstallene er stærkt stigende, og Preben bliver opereret. Det var godt, for galdeblæren viser sig at være meget betændt og porøs. Der er sten på afveje i systemet, og en operation er helt nødvendig. Preben bliver kørt til operation samme fredag kl. 15, han vågner kl. 18.30, og før midnat kan Preben og Ida køre hjem. Han har det godt i dag oven på operationen, fortæller Ida.

APPFWU01V