Skip til primært indhold

Børn i drukneulykker

Hvordan skal du give førstehjælp, hvis et barn kommer ud for en drukneulykke i havebassinet? Det får du svar på i denne førstehjælpsguide.

Billede af dreng med ansigtet nedad i en pool

De fleste drukneulykker sker om sommeren. Både ved stranden, havet og i folks baghaver. Et barn kan nemt drukne i et fyldt badebassin.

De fleste drukneulykker sker om sommeren. En hurtig indsats kan redde liv, men hvad skal du egentlig gøre, hvis et barn er ved at drukne? Det har førstehjælpsinstruktør Mark Søgaard fra Ambulance Syd svaret på:

- Der sker både drukneulykker ved stranden, havet og i folks baghaver. Et barn, der leger i en havepool eller et fyldt badebassin, kan miste balancen og risikere at få hjertestop, hvis det ikke kan komme op og få luft. Når barnet forsøger at trække vejret, kommer der vand ned i lungerne, og så mister det bevidstheden. Et barn med iltmangel er blegt i huden og har blå læber.

Sådan giver du førstehjælp til børn i drukneulykker


Hvis et barn ligger livløst i vandet, skal du reagere med hurtig førstehjælp. Det gør du sådan her:

1.

Få barnet op af vandet og ned at ligge. Vend barnet om på siden, så vandet kan løbe ud af munden.

2.

Kontroller, om barnet er bevidstløst ved at ruske og tale højt til barnet.

3.

Tjek, om der er vejrtrækning ved at bøje barnets hovedet let bagover, til næsen vender lige op i luften. Lyt ved barnets mund i ti sekunder, samtidig med, at du mærker og ser, om brystkassen hæver og sænker sig.

4.

Hvis der ikke er vejrtrækning, har barnet fået hjertestop, og du skal starte hjertelungeredning:

  • Giv fem indblæsninger i barnets mund. Kontroller igen, om der er vejrtrækning.
  • Hvis ingen vejrtrækning - tryk 15 gange på barnets brystkasse. Ved børn under et år skal du trykke med to fingre på den nederste 2/3 del af brystbenet. Ved børn over et år trykkes med en flad hånd.
  • Giv skiftevis to indblæsninger i barnets mund og 15 tryk på brystkassen. Er du alene, så forsæt i et minut, inden du tilkalder hjælp.
  • Forsæt hjertelungeredning, indtil hjælpen er fremme og kan tage over.

 

APPFWU02V