Skip til primært indhold

Drenge risikerer at gå glip af tilbuddet om gratis HPV-vaccination

I 2019 blev HPV-vaccination indført til drenge, når de fylder 12 år. Drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 fik samtidig et midlertidigt tilbud om gratis HPV-vaccination. Men kun 6 ud af 10 har taget imod tilbuddet. Og nu udløber fristen snart. Det er derfor en god idé at skynde sig at bestille tid til HPV-vaccination hos sin læge inden 1. juli.

Drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 har fået et midlertidigt tilbud om HPV-vaccination, der udløber ved udgangen af 2021. Foto: Partnerskabet 'Stop HPV - bliv vaccineret'

HPV-vaccination tilbydes i Danmark som en del af børnevaccinationsprogrammet til alle 12-årige drenge og piger. Tilbuddet til drenge blev indført i 2019 og omfatter ikke drenge født før 1. juli 2007. Drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 har derfor fået et midlertidigt tilbud, der udløber ved udgangen af 2021.

Fristen er 1. juli for de 14-15-årige drenge

Tilbuddet til de 12-årige er blevet taget rigtig godt imod med flere end 8 ud af 10, der allerede har fået første stik af vaccinen. Men kun lidt flere end 6 ud af 10 drenge med det midlertidige tilbud har fået første stik, og fristen er 1. juli, hvis de skal nå at blive færdigvaccineret gratis.

HPV-vaccination beskytter mod andet end livmoderhalskræft

HPV er en meget smitsom og seksuelt overført virus, der kan give bl.a. analkræft og kønsvorter. Men det er langt fra alle forældre der ved, at HPV-vaccination beskytter drenge mod disse sygdomme. Mens stort set alle ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, er det kun 7 ud af 10, der ved, at vaccinen beskytter mod analkræft. Og kun 4 ud af 10 ved, at vaccinen også beskytter mod kønsvorter. Det fremgår af rundspørgen.

Det midlertidige tilbud om gratis HPV-vaccination gælder også den gruppe af unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.

Læs mere vaccination på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

APPFWU02V