Skip til primært indhold

Spørgsmål/svar om celleforandringer og livmoderhalskræft-screening

Her kan du finde svar på hyppigt stillede spørgsmål om celleforandringer og livmoderhalskræft-screening

Kan celleforandringer komme tilbage efter en keglesnitsoperation?

Det væv, der fjernes ved keglesnittet, bliver undersøgt i mikroskop for at sikre, at der er sundt væv hele vejen uden om området med celleforandringer. Hvis der er det, regner lægerne med, at alt sygt væv er fjernet. Celleforandringer kan i sjældne tilfælde komme igen, og så kan der foretages et nyt keglesnit.

Hvorfor skal jeg kun undersøges hvert 3. eller 5. år?

På grund af flere forskningsresultater har man valgt i Danmark, samt i flere andre lande med offentligt sundhedsvæsen og screening, at råde til at man kun bliver undersøgt hvert 3. år hvis man er mellem 23 og 50 år og hvert 5. år hvis man er 51 til 65 år. Celleprøve f.eks. hvert år er ikke mere effektivt mht. at finde celleforandringer.

Går det ud over mine muligheder for at blive gravid og gennemføre en graviditet?

Det at få taget en celleprøve eller at få celleforandringer påvirker ikke muligheden for at blive gravid og gennemføre en graviditet. Langt de fleste kvinder, der får lavet keglesnit, får ingen problemer i den retning. Nogle få procent af de kvinder, der får foretaget et keglesnit, risikerer dog at føde lidt for tidligt.

Kan celleforandringer vokse op i livmoderen?

Celleforandringer sidder på livmoderhalsen. Hvis de udvikler sig til kræftceller, breder de sig oftest ud til siderne eller ned i skeden. Livmoderkræft er en helt anden sygdom end livmoderhalskræft.

Kan celleforandringer smitte?

Celleforandringer smitter ikke, men det gør HPV virus, der overføres seksuelt. Det tager ofte flere år, fra man får en HPV-infektion, til der udvikles celleforandringer. Det er derfor ikke altid muligt at vide, hvornår og af hvem, man er blevet smittet. Infektionen er uden symptomer, også hos mænd.

Skal min partner også undersøges?

Det er ikke nødvendigt. Mænd kan også have HPV-infektion, men den forsvinder af sig selv, og mænd får ikke celleforandringer. Desuden er det endnu ikke muligt at behandle HPV.

Hvis jeg har haft kondylomer, får jeg så celleforandringer?

Kondylomer eller kønsvorter skyldes andre godartede undertyper af HPV. Kondylomer i sig selv giver ikke celleforandringer og heller ikke kræft. Men de HPV-typer, der kan give celleforandringer smitter på samme måde. Det vil sige, at de er seksuelt overført. Så kvinder med kondylomer har måske en lidt større risiko for at få celleforandringer, fordi de samtidig kan have fået overført andre HPV-typer.

Kan kondomer beskytte mod HPV?

Kondomer beskytter formentlig i et vist omfang mod HPV, men virusset kan sidde andre steder end på penis. HPV-virus kan både sidde i slimhinderne f.eks. de indre kønsdele, og på huden f.eks. på de ydre kønsdele. Derfor yder kondomet ikke 100 % beskyttelse mod HPV.

APPFWU01V