Skip til primært indhold

Psykologens råd: Sådan håndterer du corona-trætheden

Er du én af dem, der er begyndt at strikke eller har fået et meget passioneret forhold til din surdej? Eller synker du ned i bekymringer og sætter livet lidt på pause?

Vi er alle i samme båd. Vi befinder os midt i et stykke verdenshistorie. En verdensomspændende pandemi, som ikke er set lignende i 100 år.
Men der er stor forskel på, hvordan vi hver især tackler dét at blive ramt af en krise.

Beate Vesterskov er psykolog på Neurologisk Ambulatorium på Sydvestjysk Sygehus. Her får du hendes gode råd til, hvordan du med små handlinger og øvelser kan få det bedre mentalt.

Tag små skridt for at hjælpe dig selv eller andre

- Du kan ikke kontrollere coronakrisen eller verdensøkonomien. Det er helt naturligt at føle frustration, bekymringer, angst og afmagt. Tit når vi rammes af en krise, har vi en tendens til at skalere det op, så der pludseligt ikke er noget, der er godt nok.

- Prøv at sig til dig selv: Hvad er det allermindste skridt, jeg kan tage for at hjælpe mig selv eller andre? Er det at komme en dug på bordet, når vi spiser i aften, eller købe friske blomster en gang om ugen?

Lav en julekalender til børnene

- Selvom vi ikke kan rejse, gå til koncerter eller store fester i øjeblikket, så er det vigtigt for os, at vi ikke synker ned i apati og tænker ’så kan det hele også være lige meget.’

- Vi skal ikke leve i venteposition og bare overleve, indtil bølgen er redet af. Men i stedet fylde noget meningsfyldt ind i vores liv.

- Måske er det nu, at du skal gå i gang med en syssel, som du længe har drømt om. Foretag dig engagerede handlinger. Det kunne være at lave en julekalender til børnene, når vi nu ikke kan komme på julemarked, som vi plejer.

 - Når du gør noget godt for andre, så rammer det dig som en positiv boomerang.

Jeg er ensom og alene

- Der findes et mind trick, hvis du går og siger til dig selv, at du er ensom og alene. Der er nemlig kæmpe forskel på at sige ’jeg er ensom’ og ’jeg føler mig ensom’.

 - Det sidste åbner op for, at det er en følelse og ikke nødvendigvis den endegyldige sandhed.

- Det er en god øvelse i denne tid at sige det samme til sig selv, som man vil sige til andre. For eksempel ’det skal nok gå, og alt bliver godt igen’.

- Ræk ud – der er mange ressourcer og hjælp derude. Det kan være godt at have en nødplan – hvis du er rigtig ked af det, kan du så kan ringe til en nabo, familie, ven eller en hotline.

Vi er designet til at bekymre os

- Vi er designet til at bekymre os som mennesker. På den ene side er vores hjerne vores bedste ven, men den bliver også vores egen værste fjende. Det er unikt for os. Det kan dyrene ikke.

- Vi er på en vigtig test her i at være menneske på godt og på ondt. Vi kan bekymre os for at forberede os på fremtiden, men det er også meget lidelsesfuldt.

- Der er ikke noget at sige til, hvis mange mennesker føler sig tyndslidte, mindre modstandsdygtige, og at der ikke skal så meget til, før hele læsset vælter.

- Prøv at spørge dig selv: Gavner det mig at vide, hvor mange der har mistet deres job, hvor mange der er smittede eller døde siden i går?

- Det er nemlig noget, du kan kontrollere – sluk for fjernsynet eller fjern dine sociale medier fra din telefon i en periode.

Små øvelser til at holde coronatrætheden fra døren

Øv dig i at aktivere dine sanser – hvad kan du høre, smage, lugte, føle. Stop op midt i madlavningen – hvad dufter det egentlig af?

Hvis du har svært ved at være i din krop og få ro på kroppens signaler og input, kan det hjælpe at øve det, man kan kalde ’det beroligende åndedræt’, som har til formål at sænke hjerterytmen og berolige centralnervesystemet / kroppens beredskab.

Det beroligende åndedræt opnås ved at trække vejret på en bestemt måde med langsommelighed og fokus på selve åndedrættet.

Træning

  • Træn det beroligende åndedræt ved at trække vejret langsomt ind gennem næsen, imens du langsomt tæller til fem inde i dit hoved. Altså trækker du vejret ind gennem næsen i fem sekunder
  • Når du har trukket vejret ind, holder du det inde i ét sekund
  • Herefter lader du åndedrættet sive lige så langsomt ud gennem næsen, imens du igen tæller til fem inde i hovedet
  • Når du har pustet al luften ud på de fem sekunder, holder du igen ét sekund, inden du starter processen og det beroligende åndedræt forfra
  • Bliv ved i fem omgange.

Hvis du arbejder/opholder dig hjemme det meste af tiden, så husk at have styr på at få spist, drukket, sovet og rørt dig. Hver dag.

APPFWU02V