Skip til primært indhold

Snus, vandpiber og e-cigaretter - sådan påvirker de kroppen

Der findes mange myter om, hvad vandpiber, snus og e-cigatetter er. Her får du et hurtigt overblik.

Vandpibe

Mange tror fejlagtigt, at vandpiberygning ikke er lige så skadeligt som cigaretter, fordi røgen er koldere og sødere. Vandpiberøg indeholder dog både nikotin, tjære, kulilte og tilsætningsstoffer. Der dannes mere kulilte i vandpiber end i cigaretter.

Et vandpibehoved svarer til cirka 2-10 cigaretter alt efter, hvor stort hovedet er, og hvor fyldt det er.

Snus

Snus er en af mange slags røgfri tobak. Snus kan være tør eller fugtig, i portionsposer eller løs. Snus placeres i munden, ofte bag overlæben. Snus indeholder nikotin, der er stærkt afhængighedsskabende. Nikotinen trænger gennem mundens slimhinder, hvorfra blodet fører det til hjernen.

Unge hjerner er mere følsomme over for nikotin, da de ikke er færdigudviklede. Nogle undersøgelser viser, at hvis hjernen udsættes for nikotin, mens den er under udvikling, kan det give varige skader.

E-cigaretter

Nikotinen i e-cigaretter kan gøre dig afhængig. Der er ikke nok videnskabelige undersøgelser, til at man kan konkludere i hvilket omfang e-cigaretter påvirker helbredet – både ved e-rygerne og de, der udsættes for andres damp.

I undersøgelser af e-væsker er der blandt andet fundet nikotin (også i nikotinfri-væsker), cadmium, bly, nikkel, krom, formaldehyd og acetone. Mange af stofferne er kræftfremkaldende.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brug af e-cigaretter. Kræftens Bekæmpelse er bekymret for, om e-cigaretter med smag af cola, tyggegummi og frugt appellerer mere til børn og unge og gør dem afhængige af nikotinen. 

APPFWU02V