Skip til primært indhold

Anne har lært at leve med sin tinnitus

Accept er det vigtigste råd fra Anne Juul Hassing til andre med tinnitus. Hun har haft svær tinnitus, siden hun var barn. Det begrænser hende ikke. Hun går både til fester og koncerter. Men det har en pris dagen efter.

Anne Juul Hassing har tre lyde i hovedet på samme tid: En ekstrem høj hyletone og en lyd, der minder om en masse børn, som slår på træxylofoner. De to lyde er der konstant. Den tredje lyd kommer og går. Den minder om lyden af en vaskemaskine.

Anne har haft tinnitus, siden hun fik høreapparat på venstre øre som 12 årig, og har været døv på det højre øre, siden hun var seks år.

- Jeg har meget tidligt i mit liv tænkt, at jeg måtte lære at deale med det. Nogle gange kan jeg ignorere min tinnitus, men hvis jeg er meget stresset, træt og har været udsat for rigtig meget støj, så bliver den så voldsom, at den fylder det hele. Så er der payback, fortæller Anne.

Børnelarm udløser tinnitus

Anne Juul Hassing er 30 år og bor i Esbjerg med sin mand og deres to børn på to og fem år. At være blevet mor har påvirket hendes tinnitus meget.

- Jeg må oftere gå ind og lægge mig, fordi mine børn larmer, og jeg skal forholde mig til problemstillinger og konflikter hele tiden, men jeg har heldigvis aldrig haft problemer med at falde i søvn. Så hvis jeg tager en lydpause og en lille lur, så har jeg det bedre igen, forklarer Anne.

Lader sig ikke begrænse af tinnitus

Selvom Annes hørenedsættelse er så stor, at hun har fået et cochlearimplantat, som erstatter funktionen af det indre øre, som ikke fungerer normalt, så lader hun det ikke begrænse sit liv. Hun er uddannet grafisk designer og er i gang med at tage sin anden uddannelse til markedsføringsøkonom, og hun har også et studiejob.

- Jeg har fået et studiejob, hvor jeg ikke skal sidde i storrumskontor og forholde mig til en masse lyd på én gang. Min nye chef er meget åben og rummelig, siger Anne og fortsætter:

- Jeg har da oplevet, at jeg har misforstået ting, fordi jeg har hørt forkert. På mit gamle arbejde var jeg da tit urolig for, om jeg havde hørt forkert. Men jeg er blevet ældre og har fået mere mod til lige at spørge en ekstra gang, hvis der er noget, jeg ikke har fået fat i.

Tømmermænd i morgen

Anne Juul Hassing elsker musik og har været med i forskellige kor, spillet med i musicals og havde en drøm at blive sanger. Efter hun fik sit cochlearimplantat kan hun godt tage til koncert og få en god oplevelse, tage til fest eller en familie-komsammen. Men det har altid konsekvenser dagen efter. Hendes bedste råd til andre med tinnitus er at forsøge at indrette sin hverdag efter det. Sørge for at stresse af og ikke fylde for meget på.

- Det bedste, man kan gøre, er at acceptere, at tinnitussen er der. Jeg beslutter mig for, at der er larm nu, og så fylder det mere i morgen. Det er ligesom til en god fest – så ved man, at man har tømmermænd dagen efter, siger Anne Juul Hassing.

APPFWU02V