Skip til primært indhold

Det, du drikker, skal jo ud igen

En normal blære kan rumme cirka 400 milliliter væske. Hvis man drikker 3-4 liter væske i døgnet er det ikke mærkeligt at man skal tisse ofte.

Kvinde sidder på toilet

- Det er blevet lidt et mantra, at man skal drikke 3-4 liter væske i døgnet, og mange spiser også en masse frugt ved siden af. Det, du drikker, skal jo ud igen, og så skal man tisse meget. Man glemmer måske, at der også er meget væske i frugt, siger Bettina Nørby.

Hun møder mange – især i det yngre segment - som siger, at det betyder meget for dem at drikke meget væske. Men det kan også tage overhånd.

- Jeg plejer at sige til dem, ”tag en måned og prøv at skrue ned for, hvor meget du drikker”. Hvis det er dét, der skal til, så kan det være, at dit problem er løst.

Hendes råd er at skrue lidt ned for væskeindtaget om aftenen. Selvkig på ens vaner kan være nok til, at folk ikke synes, at der skal gøres noget her og nu.

12 kopper kaffe om dagen? Ikke længere

Der sker noget med ens krop, når man når op omkring 50-årsalderen. Der ændrer ens signaler i kroppen sig, så hvor man før i tiden godt kunne drikke 12 kopper kaffe i løbet af en dag, skal man nu rende og tisse i tide og utide.

Tissetrangen har også noget at gøre med, hvad man drikker. Light-produkter irriterer blæren. De indeholder stoffer, som er medvirkende til, at man føler hyppigere vandladningstrang.

Kaffe og te er også vanddrivende.

Bliv undersøgt, hvis du har problemer med blæren

Har du besvær med at lade vandet, hyppig vandladning, blod i urinen eller tilbagevendende blærebetændelse, bør du altid gå til din læge og blive undersøgt nærmere. Problemer med urinvejene kan skyldes mange sygdomme, for eksempel forstørret prostata, blærebetændelse eller nyresten.

APPFWU02V