De tre former for hudkræft
Solskader øger risikoen for, at du senere i livet udvikler livstruende modermærkekræft, hudkræft, rynker og leverpletter.
Modermærkekræft
Hvert år får omkring 3.000 danskere konstateret modermærkekræft. Modermærkekræft kan udvikle sig til en livstruende kræftform, hvis det ikke behandles i tide. Solskoldninger i barndommen kan føre til modermærkekræft i voksenlivet.
Basalcelle hudkræft
Denne kræftform er den mest udbredte i Danmark, men den er heldigvis fredelig og spreder sig kun til knoglerne i ekstremt sjældne tilfælde. Basalcellehudkræft er et tydeligt signal om, at ”solkontoen” er overtrukket, og de underste hudlag har taget permanent skade. Det angrebne område fjernes ofte ved en operation, som risikerer at give ar.
Pladecelle hudkræft
Denne kræfttype viser sig som en ru, skorpedækket svulst. Den kan sprede sig, men det sker sjældent. Det er som regel folk, der har arbejdet meget ude i moderate mængder sol, der får pladecellehudkræft. Svulsten sidder som regel på hudområder, der vender opad mod solen, fx øverste del af øret, underlæben og issen. Starter som regel med et sår, som ikke vil hele.