Skip til primært indhold

Et forår uden høfeber? Her er lægens råd

Astma-Allergi Danmark skønner, at 25 procent af alle voksne danskere plages af høfeber. Heldigvis er der rigtig god hjælp og behandling at få. Hvis du døjer med høfeber skal du gå til læge og få hjælp til den rigtige behandling. Her er rådene, der får dig gennem pollensæsonen.

Mere end en million danskere lider af allergi.

Når det første pollenkorn lander på din næse, skal der 1.000 korn til at udløse et nys. Men går du ubehandlet eller underbehandlet rundt, bliver du mere og mere følsom. På et tidspunkt skal der kun ét pollenkorn til at udløse et nys. Altså er du blevet 1.000 gange mere følsom. Derfor er fidusen at komme i gang med behandlingen, før sæsonen går i gang. Har du symptomer hver dag i hele sæsonen, anbefaler Carsten Bindslev-Jensen binyrebarkhormon i form af næsespray. Det er en yderst effektiv lokal behandling uden bivirkninger.

Brug en app

Der findes apps til mobiltelefonen fra Astma Allergi Danmark og DMI. Så kan du holde øje med pollen: Nå, nu stiger birk, hvad er så det rigtige for mig? Hvis du skal 14 dage til Grønland, er det dumt at tage medicin for birkepollen, for der er ingen birketræer. Det samme, hvis det bliver regnvejr den næste uge, for så er der færre pollen i luften.

Pollentallene svinger med temperaturen. Derfor starter sæsonen tidligere i de sydeuropæiske lande, til gengæld er der meget få birketræer i Spanien, så de par uger birkesæsonen varer herhjemme, kunne du jo tage på ferie. De fleste lande har efterhånden pollenvarsler, så hold øje med dem også. Det handler i høj grad om at komme på forkant med sin allergi. Tager du selv ansvar for den, kan du have det strålende. Gør du ikke, kan du have kolossale symptomer.

Medicin der sløver og ikke sløver

Der findes to antihistaminpræparater, som selv til F-16-jagerpiloter kan flyve på: Desloratadin og Fexofenadin. Og de er ikke engang dyrere end de andre allergipræparater. Omvendt findes der stadig piller på markedet, der er så sløvende, at du ikke må køre bil. Dem skal man holde sig enormt langt væk fra. Visse tabletter interagerer med alkohol, så et glas vin på terrassen svarer til to. Tal derfor med din læge om det.

APPFWU02V