Skip til primært indhold

Den gode overgang fra folkeskole til ungdomsuddannelse

Projektets formål er at skabe en rød tråd igennem uddannelsessystemet, hvor institutioner taler sammen på tværs af uddannelsesniveauer, så eleverne oplever sammenhæng, forståelse og indsigt hen over det skifte, som de gennemlever.

Projektets indsats og hovedaktiviteter

Projektet vil skabe en bedre overgang fra folkeskole til ungdomsuddannelse ved at give grundskolelærere og ungdomsuddannelseslærere bedre kendskab til og forståelse for hinandens undervisning. Derudover skal lærerne have inspiration til at justere undervisningen, så den i højere gøres ens og samtidig understøtter elevernes faglige trivsel.

Projektet starter med et fælles oplæg fra SDU om faglig trivsel med efterfølgende gruppearbejde på tværs af lærerne. Derefter skal lærerne observere hinandens undervisning med fokus på at få indsigt i arbejdsformer og studievaner i udskoling og på ungdomsuddannelsen. Dette underbygges af en spørgeskemaundersøgelse blandt lærerne, som bl.a. skal afdække, hvilke studievaner lærerne finder væsentlige (fx lektielæsning, paratviden og fordybelsesevne).

Denne viden skal bruges til, at lærere på tværs af grundskolerne og ungdomsuddannelserne udvikler nyt undervisningsmateriale til brug ved opstart på Kolding Gymnasium og IBC. Materialet skal understøtte en fælles pædagogik og didaktik, fx i forhold til studievaner. Materialet afprøves på 1. års elever på ungdomsuddannelserne og forventes også afprøvet på afgangselever fra grundskolerne, hvorefter nogle af eleverne interviewes om materialet, så det sikres, at det rammer eleverne efter hensigten. 

Den ændrede undervisning forventes at føre til, at eleverne oplever, at lærerne møder dem, hvor de er fagligt, pædagogisk og didaktisk. Derudover er eleverne motiverede for at lave lektier og har tillid til egne faglige evner, hvilket forventes at øge deres faglige trivsel.

Forventede resultater

  • Elevernes motivation for at læse lektier forventes at stige med 25 procentpoint (projektet vil lave før og efter måling). 
  • Elevernes viden om gode studievaner forventes at stige med 50 procentpoint (projektet vil lave før og efter måling).
  • Elevernes faglige trivsel forventes at sige med 25 procentpoint (undersøges af SDU).

Parter 

  • Kolding Gymnasium
  • IBC Kolding
  • SDU, Institut for design, medier og uddannelsesvidenskab
  • Lyshøjskolen, Kolding
  • International School of Billund
  • Sdr. Bjert Skole Kolding
  • Brændkjærskolen, Kolding

Periode og tilsagn 

Projektet skal gennemføres i perioden 1. august 2025 til 1. august 2027 og har fået 1.714.635,00 kr. i støtte fra uddannelsespuljen. 

Kontakt

Mathilde Have Fagernæs Hansen

Udviklingskonsulent

Uddannelse og mobilitet


+45 24988318
APPFWU01V